FOTO: Pexels

E-recepti pogurali prodaju lekova

FOTO: Pexels

Izdavanje recepata za lekove, od uvođenja e-recepta iz godine u godinu raste, piše Politika. 

U prva dva meseca 2019. godine, potrošnja lekova koji se izdaju na recept, porasla je za 6,24 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sprovođenje e-recepta zvanično je startovalo 1. marta ove godine u celoj zemlji, a otpočelo je 2017. godine. 

Prethodne godine propisano je oko 67 miliona recepata, što je za oko 7,3 odsto više nego 2017. godine, kada je taj broj iznosio nešto više od 62 miliona recepata, prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Još manje medikamenata uzimano je 2016. godine. 

U Srbiji se najviše lekova izdaje za lečenje kardiovaskularnih bolesti, pre svega za povišen krvni pritisak, tablete za lečenje neurološko-psihijatrijskih oboljenja, lekovi koji se koriste kod dijabetesa i antimikrobni preparati.

E-recepti omogućavaju pacijentima da bez papirnog recepta stižu u apoteku i na osnovu zdravstvene kartice podižu lek. Da li je njihova primena dovela do većeg broja propisanih lekova još uvek nije jasno, jer je potrebno da prođe još neko vreme kako bi se podaci uporedili.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara