Srbija

29.01.2016. 10:32

Beta

Autor: Nova Ekonomija

EBRD: Srbiji potrebno još reformi za fiskalno prilagođavanje

Srbija

29.01.2016. 10:32

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preporučila je Vladi Srbije da nastavi reforme kojima se postiže dugoročno održivo fiskalno prilagođavanje.
EBRD je ocenila da prioritet treba da bude realizacija javnih investicija, objavljeno je u najnovijem izveštaju te finasijske institucije.
Navodi se da je Srbija prošle godine u fiskalnoj konslidaciji postigla bolje rezultate od očekivanih. EBRD očekuje da će stopa rasta u 2016. godini biti veća, u skladu sa povećanjem investicija, umerenim rastom izvoza i oporavkom privatne potrošnje. 
Ocenjeno je da će preko potrebna fiskalna prilagođavanja u bliskoj budućnosti zadržati privredni rast Srbije na skromnom nivou, a izvoz će nastaviti da bude glavni pokretač rasta, podržan oporavkom tražnje u članicama Evropske unije. 
EBRD navodi da je za postizanje dugoročno održivog fiskalnog prilagođavanja i poboljšanja izgleda za rast najvažnije dosledno sprovođenje strukturnih reformi predvidjenih programom Međunarodnog monetarnog fonda, pre svega reforma javne uprave i državnih preduzeća. 
Kako se nvodi u izveštaju, prioriteti za vlast u Srbiji u 2016. trebalo da budu efikasna realizacija javnih investicija, a priprema javnih investicionih projekata trebalo bi da bude ubrzana kako bi se postigao dugoročni rast. 
Unapređenje saobraćajne mreže, uključujući koridore 7 i 10, trebalo bi da bude ključni pokretač privrednog rasta, sa pozitivnim dugoročnim efektom na direktne strane investicije i spoljnu trgovinu. 
EBRD ocenjuje da je u Srbiji veliki problem nenaplativi zajmovi, čiji je nivo visok i po regionalnim standardima i preporučila srpskim vlastima da rade na rešavanju tog problema.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Bože silni s visoka žilišta,
    saslušaj nam našu želju staru,
    Bože sveti, ne daj nikom ništa,
    da što više ostane Vladaru.
    (J. J. Zmaj)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.