Vesti iz zemlje

09.03.2018. 13:51

B92

Autor: Nova Ekonomija

Efektiva: Krivična prijava protiv sudije Privrednog suda u Nišu

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da je podnelo krivičnu prijavu protiv sudije Privrednog suda u Nišu zbog sumnje u kršenje zakona.

Prijava je, kako se naovdi u saopštenju, podneta protiv sudije Vanje Serjević zbog sumnje u nameru da komercijalnim bankama ili sebi pribavi materijalnu korist.

U krivičnoj prijavi se navodi da je sudija Serjević „kršeći osnovni preduslov nezavisnosti sudskih organa, kršeći svoju Ustavnu obavezu, etičke principe i pravila ponašanja, na grub način pregazila dostojanstvenost svoje profesije, staviviši se na stranu jedne strane u postupku”.

Oan je, kako se dodaje, „presudu koju je donela u jednom prvostepenom postupku odmah dostavila Udruženju banaka Srbije, na ruke generalnom sekretaru Veroljubu Dugaliću. Nakon toga, prekršila je i Zakon o parničnom postupku, nastavivši da lobira u interesu banaka pokretanjem postupka ujednačavanja sudske prakse pred Vrhovnim kasacionim sudom.”

Ove tvrdnje potkrepljene su dopisom sudije upućenim UBS, kao i zahtevom upućenom VKS-u.

Efektiva navodi da sudije u svom radu treba da budu nezavisne i oslobođene bilo kakvih spoljnih uticaja, nepristrasne i časne, ali ovakav postupak sudije Serjević smatra skandaloznim i direktno potčinjenim bankarskim interesima, čime se u javnosti budi sumnja u koruptivno delovanje. „Tražimo od nadležnih sudskih i pravosudnih organa da odmah reaguju i spreče urušavanje sudijske profesije, kako zbog građana Srbije, tako i zbog sudija koje svoja posao obavljaju časno i pošteno“, piše u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.