Srbija

20.05.2021. 16:43

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

EIB investira 25 miliona evra za izgradnju interkonekcije Bugarska–Srbija

Evropska investiciona banka (EIB) finansiraće izgradnju srpske deonice 171 kilometara dugog interkonektora za prirodni gas između Srbije i Bugarske. Zajam u iznosu od 25 miliona evra omogućiće diversifikaciju snabdevanja energijom u Srbiji i oja...

Foto: Pixabay

Srbija

20.05.2021. 16:43

Evropska investiciona banka (EIB) finansiraće izgradnju srpske deonice 171 kilometara dugog interkonektora za prirodni gas između Srbije i Bugarske. Zajam u iznosu od 25 miliona evra omogućiće diversifikaciju snabdevanja energijom u Srbiji i ojačati energetske mreže u jugoistočnoj Evropi, ocenjuje se u saopštenju.

Zajam EIB predstavlja dopunu bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 49,5 miliona evra (u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć – IPA II) za ovaj projekat, koji je četvrti na listi PZI (Projekata od zajedničkog interesa).

Ovaj projekat doprinosi smanjenju zavisnosti od jednog isporučioca i stvara konkurentnije tržište energije. 

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kazala je da se ovim zajmom, uz prethodno odobrena bespovratna sredstva, „praktično finalizuje finansijski okvir za izgradnju gasne interkonekcije“.

„Nakon diversifikacije gasnih puteva, Srbija ima za cilj da ostvari i diversifikaciju isporučilaca. Gasovod Niš–Dimitrovgrad, čija izgradnja treba da počne ove godine kako bi gasovod do 2023. godine mogao biti stavljen u funkciju, omogućiće Srbiji snabdevanje prirodnim gasom od drugih isporučilaca, od terminala u Grčkoj i iz trans-jadranskog i trans-azerbejdžanskog gasovoda koji su deo Južnog gasnog koridora, a možda i iz istočno-mediteranskog gasovoda“, kazala je Mihajlović.

EIB je do sada u sektor energetike na Zapadnom Balkanu investirala više od 672 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.