Vesti iz zemlje

28.01.2016. 14:44

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

EIF i ProCredit banka kreditiraju inovativna preduzeća u regionu sa 250 miliona evra

Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupacija potpisali su ugovor o povećanju kreditiranja inovativnih malih i srednjih preduzeća (SME) kao i malih preduzeća srednje tržišne kapitalizacije (mid-caps) u sklopu InnovFina – EU finansiranja za inovatore, inicijative podržane od strane Evropske komisije.

Potpisani ugovor omogućava ProCredit grupaciji, tj. ProCredit bankama u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji osnovu za finansiranje inovativnih preduzeća u ukupnom iznosu od 250 miliona evra.

Pomenute ProCredit banke pri tome će koristiti garancijski fond koji osigurava EIF kao dio programa Horizon 2020, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije.

Ovo je prvo potpisivanje krovne InnovFin garancije za mala i srednja preduzeća za gore pomenute zemlje, a tamo prisutnim ProCredit bankama omogućava dodatno finansiranje inovativnih preduzeća pod povoljnim uslovima.

„Raduje me potpisivanje ugovora sa ProCredit grupacijom o garanciji za finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća za dobrobit inovativnih kompanija. Sa ProCredit grupacijom smo sarađivali i ranije i sigurni smo da će biti u mogućnosti obezbijediti podršku inovativnim preduzećima u razvoju kojima su potrebna sredstva“, rekao je Pier Luigi Gilibert, generalni direktor EIF-a.

Carlos Moedas, komesar EU za istraživanje, nauku i inovacije, izjavio je da je sporazum, podržan od strane EU, namenjen podršci finansiranja malih i srednjih preduzeća u zemljama članicama Evropske Unije, kao i zemljama obuhvaćenim Programom Horizon 2020, u jugoistočnoj Evropi. 

„Osnovni cilj je na ovaj način povećati investicije u inovativne kompanije kako bi iste ostvarile rast i stvarale nova radna mesta. „

Borislav Kostadinov, član Uprave ProCredit Holdinga dodao je da je ProCredit prva grupacija banaka koja je potpisala krovnu garanciju za finansiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Makedoniju, Moldaviju, Rumuniju i Srbiju. 

„Na ovaj način se stimulišu inovativne ideje naših klijenata i tako omogućava povećanje njihove konkurentnosti. Kao vodeća partnerska banka za mala i srednja preduzeća u ovom regionu, znamo da moderna tehnologija, inovativni način razmišljanja i orijentisanost ka zaštiti okoline predstavljaju ključne faktore za budući razvoj, kako za naše klijente tako i za naše poslovanje kao banke.“

Cilj InnovFin SME garancije jeste potaknuti banke ili druge finansijske institucije da finansiraju SME i mala preduzeća srednje tržišne kapitalizacije (firme koje imaju manje od 500 zaposlenih), a kojima su potrebna sredstva za investicije i/ili obrtni kapital kako bi finansirali istraživanje, razvoj i inovativne aktivnosti, uz finansijsku podršku EU. Finansijske institucije bira EIF nakon poziva za iskazivanje interesa finansijskim posrednicima širom Evrope.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ja kao sudija u penziji mogu samo da kazem da me sramota ko sve radi danas i na koji nacin! Nas Ustav lepo nalaze da je porez srazmeran ekonomskoj moci obveznika sto znaci da ne mozete da mu trazite nesto da ga poptuno ekonomski unistite kao i njegovu porodicu! Savet vama mladima, svi da tuzite drzavu koja ovim pljacka narod krseci Ustav Republike Srbije!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.