Vesti iz zemlje

01.04.2019. 14:09

Agroklub

Autor: Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja

Ekonomista iz Grocke pravi organska vina bez pesticida

Vinar i vinogradar Branislav Anđelić, vlasnik organske vinarije Plavinci u selu Zaklopača u Grockoj kod Beograda, počeo je da pravi organska vina jer je, kako kaže, bio prilično razočaran količinom hemije koja se u poslednje vreme koristi u srpskim vinima, prenosi Agroklub.
„Iako ima bar desetak proizvođača koji prave prirodna vina bez hemije, u većini vina ima toliko hemije da ja to nisam želeo da pijem. Takođe nisam hteo da pijem uvozna vina u zemlji koja ima divno grožđe. Prvo sam počeo da pravim vino za sebe i prijatelje ali onda kada je počelo ozbiljno da rađa, shvatio sam da je to količina koju ne možemo da popijemo. Onda sam registrovao vinariju,“ rekao je Branislav Anđelić koji je vinograd podigao 2008. godine, a vinariju, Plavinci osnovao je 2014. godine.
Sertifikat za organsku proizvodnju je dobio 2016. godine od sertifikacione kuće Ecocert, a pre toga je tri godine proizvodio u organskom režimu ali se tada to zvalo konverzija.

PROČITAJTE JOŠ:
„U organskoj proizvodnji ne možete da koristite nikakve pesticide, veštačko đubrivo, herbicide, već može da se đubri isključivo prirodnim, odnosno stajskim đubrivom ili zelenišnim đubrivom“, objašnjava Anđelić. 
U vinogradu, od 1,25 hektara koji se nalazi blizu Dunava, gaji dve sorte grožđa.
„Imam domaću sortu Panonija, koja je nastala u Institutu u Sremskim Karlovcima ukrštanjem, rajnskog rizlinga i divljih sorti. Vino je po karakteru slično rajnskom rizlingu ali je potpuno otporno na sve bolesti zato što mu te divlje sorte daju otpornost tako da ne moram ni sa čim da prskam“, kaže Anđelić. 
Od njega kako kaže pravi belo vino Ćilibar. To je moderno i osvežavajuće vino.  Druga sorta grožđa koju gaji je regent. To je nemačka sorta i on je kako kaže jedini koji tu sortu gaji južno od Nemačke. 
Čak 40 odsto prodaje njegovih vina ide stranim firmama koje rade u Srbiji i ambasadama u Beogradu, jer oni cene organsko vino.
„I imamo 20-ak stalnih mušterija koje kupuju direktno od nas. Oni su nekad probali naša vina na vinskim manifestacijama u Srbiji, svidelo im se pa tako sada jednom mesečno naruče po karton vina koji im šaljemo brzom poštom. Inače, u maloprodaji crveno vino je od 1.600 do 1.700 dinara, belo od 1.300 do 1.400, a roze od 1.000 do 1.200 dinara“, kaže Anđelić.
Branislav Anđelić je po profesiji ekonomista finansijer i bavi se ocenjivanjem projekata u Evropskoj komisiji, a sve o gajenju vinove loze i proizvodnji vina je naučio iz knjiga.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.