Ekonomska razmena Srbije i Indije dostigla 200 miliona dolara

Foto: Pixabay
Potencijal ekonomske saradnje Srbije i Indije je sa 200 miliona dolara bilateralne razmene daleko od ispunjenja svog istinskog potencijala, kaska za političkom saradnjom, ali je sve bolja u domenu namenske industrije, poljoprivrede i turizma, kazao je ambasador Indije u Beogradu Subrata Batačardži.
On je u intervjuu za magazin CorD naveo da je potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina koji je potpisan 2018. godine između dve države otvorio prostor za izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda Indiju.
"Srpski uzgajivači jabuka su to već uzeli u obzir. Sa posetom indijskog tehničkog tima Srbiji su sve prepreke uklonjene da se sa izvozom jabuka otpočne", rekao je Batačardži.
Indija, sa druge strane, trentno investira u više industrijskih poduhvata: proizvodnju traktora, preradu hrane, obradu aluminijuma, IT.
Batačardži je ocenio da je dolazak indijskog TAFE-a, koji je otkupio proizvodnju domaćih IMT traktora, motivisao i druge kompanije da razmotre mogućnot za investiranje u Srbiji.
Kao još jednu dodatnu oblast ekonomske saradnje, navodi i turizam, a navodi da bi Srbija sa svojim "lepim predelima, bogatom kulturom i privlačnom nacionalnom kuhinjom" mogao da bude mamac za putnike iz Indije.
Dodao je i da je od kraja 2017. godine preko 25 hiljada indijskih turista posetilo našu zemlju, a da bi taj broj bio veći ako bi domaće turističke kompanije nudile grupne ture ili ako bi se uspostavio direktni let Srbija-Indija.
Batačardžija kaže da je još jedna šansa za razvoj turizma i filmska industrija, odnosno da sve veći broj Bolivudskih filmova koji se sve više snimaju u Srbiji, koji bi popularizovali Srbiju kao destinaciju.
PROČITAJTE JOŠ:
 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara