Srbija

29.05.2023. 11:11

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Elektrodistribucija uzima kredit od 50 miliona evra za obnovu mreže

Foto: Pxhere

Radnici na banderi

Srbija

29.05.2023. 11:11

Javno preduzeće Elektrodistribucija Srbije zadužila se kod dve komercijalne banke za novih 50 miliona evra, kako bi obnovilo mrežu za distribuciju struje na područjima Kraljeva, Niša i Kragujevca.

Kako piše u predlogu zakona kojim se reguliše to zaduženje, garant izmirenja duga je država, kredit od 40 miliona evra biće uzet kod OTP banke, a kod Banke Inteze još deset miliona evra.

Krediti su, kako se navodi, zaključeni u maju ove godine.

Ugovorima o kreditu predviđeno je da je period trajanja kredita sedam godina, uključujući period počeka od tri godine, kao i da se sredstava kredita opovlače u jednoj ili više tranši.

Takođe, predviđena je tromesečna otplata kredita, a kamatna stopa iznosi od 4,94 odsto odnosno 4,95 odsto na godišnjem nivou + 6M EURIBOR.

Projekat podrazumeva zamenu drvenih stubova na postojećim mrežama niskog napona i ugradnju betonskih, kao i zamenu neizolovanog provodnika samonosećim kablovskim snopom i prilagođavanje kućnih priključaka.

Ukupna procenjena vrednost radova iznosi 5,89 milijardi dinara, odnosno 49,98 miliona evra.

Za deo planiranih radova, kako se navodi, postoji pripremljena tehnička dokumentacija.

Najveća dužina mreže niskog napona na drvenim stubovima je na distributivnim područjima Kraljevo, Niš i Kragujevac, pa su radovi i planirani na ta tri područja.

„Procena jediničnih cena radova i potrebnog materijala je urađena po kilometru, na osnovu analize cena prethodnih sličnih realizovanih projekata i iznosi oko 3.540.000 dinara po kilometru mreže (oko 30.000 evra po kilometru mreže)“, piše u predlogu zakona.

Kako se dodaje, ta procena važi za mrežu gde se vrši kompletna rekonstrukcija sa zamenom svih stubova i provodnika sa priborom.

Postoje deonice niskonaponske mreže predviđene za rekonstrukciju gde već postoje betonski stubovi koji se zadržavaju, a menja se provodnik sa priborom.

Planirano vreme za završetak svih planiranih radova je jedna godina, uz uslov pravovremene isporuke potrebnog materijala i klimatskih uslova.

Za projekte u oblasti energetike 20 miliona dolara od USAID-a

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.