Srbija

03.07.2024. 16:08

Saopštenje

Autor: Katarina Pantelić

Počela proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja sa 15 beogradskih opština

Beo Čista Energija

Srbija

03.07.2024. 16:08

Od 1. jula ove godine počela je zvanično proizvodnja energije iz otpada koji se sakuplja sa teritorije 15 Beogradskih opština u termoelektrani-toplani Vinča, saopšteno je iz kompanije.

Pun obim usluga (termički tretman 340.000 tona otpada godišnje) obezbeđen je u skladu sa ugovorom o javno-privatnom partnerstvu koji je Beo Čista Energija potpisala sa Gradom Beogradom u oblasti upravljanja otpadom.

Grad Beograd je još u septembru 2017. godine potpisao ugovor o javno-privatnom partnerstvu na 25 godina sa japansko-francuskim konzorcijumom koji čine francuska Veolia Grupa, japanski ITOCHU i panevropski fond MARGUERITE iz Luksemburga.

Tako je i nastalo preduzeće Beo Čista Energija koja upravlja postrojenjem, a koja je odgovorna za projektovanje, izgradnju, finansiranje i upravljanje novim centrom za upravljanje otpadom u Vinči u cilju pružanja usluga odlaganja i tretmana komunalnog i građevinskog otpada.

Kako se navodi u saopštenju, Beo Čista Energija je zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine Beograda, uz podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB) izgradila više novih postrojenja, među kojima je i elektrana na komunalni otpad, u cilju pružanja komunalnih usluga upravljanja otpadom, njegov tretman, ponovno iskorišćenje i odlaganje.

„Dobijanjem zelene električne i toplotne energije termičkim tretmanom do 340.000 tona godišnje (43,6 t/sat) komunalnog otpada, u postrojenju za energetsko iskorišćenje komunalnog otpada, obezbediće se električna energija za pet odsto i toplotna energija za 10 odsto domaćinstava u Beogradu“, navela je Beo Čista Energija.

Dodatno, tretmanom otpada će se značajno smanjiti količine otpada koji se odlaže na deponije, što će zajedno sa sakupljanjem i prečišćavanjem procednih voda sa deponija, kao i ponovnim iskorišćenjem prerađenog otpada od građenja i rušenja, doprineti merljivom poboljšanju uslova životne sredine u Beogradu i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte za 210.000 tona ekvivalentnog ugljen- dioksida (CO2) na godišnjem nivou.

„Pripremajući se za EXPO 2027, od 1. jula 2024. godine, Beograd je postao ravnopravna predstonica sa drugim evropskim gradovima koji su odgovorni prema svojoj životnoj sredini. Gradska Uprava grada Beograda od danas komunalni otpad koristi za proizvodnju toplotne i električne energije i tako pokazuje da je odgovorna prema svojim građanima, gradu Beogradu i Republici Srbiji“, rekla je sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Generalni dirketori Beo Čiste Eenergije Vladimir Milovanović, Aleksandar Obradović i Kacuhiko Hošikava istakli su da se ovo preduzeće tokom izgradnje projekta suočilo sa mnogim izazovim ali da sada mogu da pružaju usluge upravljanja komunalnim otpadom u Beogradu „na način kojim se ostvaruju mnoge ekološke koristi, što glavni grad Srbije sa ovim najsavremenijim postrojenjima za tretman i upravljanje otpadom“, izdvaja od ostalih gradova u regionu.

Spalionica u Vinči u problemu: Beograd počeo da proizvodi previše otpada

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.