Epidemija koronavirusa preti ekonomskom rastu Srbije

Foto: Nova ekonomija

Dalje širenje epidemije koronavirusa koja je izbila u Kini može ozbilno naštetiti privredi Srbije, zbog sve razvijenijih ekonomskih veza dve zemlje, ocenjuju autori poslednjeg izdanja Makroekonomskih analiza i trendova (MAT).

U analizi objavljenoj u izdanju za februar 2020. godine se navodi da se robna razmena između Srbije i Kineu odnosu na 2018. godinu povećala 2,2 puta, zbog čega je lane dosegla 295 miliona evra.

Pored toga, virus preti i razvoju turizma, zato što su putnici iz Kine 2019. godine zabeležili 268 hiljada noćenja što je 50% više nego pre dve godine i koji su "de jure postali [najznačajniji] za naš turizam".

U proceni se navodi da je epidemija SARS-a 2003. godine usporila kineski rast za približno jedan procentni poen, ali da će koronavirus imati osetno veći uticaj na Kinu, obzirom da je ona sada povezanija sa ostatkom sveta.

"Kao i kod epidemije od pre 17 godina, širenje novog koronavirusa prvo pogađa domaću potrošnju, ali sada će šteta biti veća ne samo zbog sezonskog efekta, već zbog bitno većeg udela usluga u kineskom BDP-u nego 2003. Osim manje trgovine, štetu trpe sve prateće industrije, turizam, saobraćaj, finansije. Dakle, pored direktnih višestrukto su veći indirektni i indukovani efekti epidemije", dodaje se u tekstu.

Koronavirus samim tim ekonomski preti i mnogim drugim privredama, najviše onima u Aziji, ali će se odraziti i na ostatak sveta, zato što su Kinezi od 2014. najveći potrošači turističkih usluga u svetu.

Agencija za kreditne rejtinge S&P Global danas je saopštila da će ekonomija evrozone i Ujedinjenog Kraljevstva svoj rast usporti za 0.1 ili 0.2 rocentna poena usled epidemije koronavirusa, procenjujući da najveći broj obolelih može da se očekuje u martu.

Prema poslednjim dostupnim podacima, virusom je inficirano 45.000 ljudi širom planete, a do sada je od njega umrlo preko 1.100.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Kosta

    Ma, dajte molim vas sa Sinišom Malim, onom što obilazi koridore i nosi torbice od 4k evra, kao i ona Tabakovićka li beše što drema za isto toliku platu u Narodnoj Banci, nema šanse da naš ekonomski rast uopšte posustane. Plus stranci nam drže sve banke, sve firme i kombinate, uvozimo 99% lekova, to će tek da nam pomogne, nema sekiracije.

  • Blagojević Jovan

    Kada smo ja i moja generacija pikali krpenjaču na poljani i kada moj drug promaši prazan gol pravdao se kako mu je spala kapa.