Vesti iz zemlje

17.10.2023. 10:50

Autor: Katarina Pantelić

EPS gradi vetropark koji će proizvoditi struju za 30.000 domaćinstava

Izgradnja vetroparka će trajati do kraja 2024. godine Nova ekonomija: Katarina Pantelić

Vetropark Kostolac biće izgrađen na mestu površinskih kopova i odlagališta

Elektroprivreda Srbije (EPS) planira da na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta termoelektrane i kopova Kostolac sagradi vetroelektranu koja bi godišnje mogla da proizvede 184 miliona kilovat-časova struje što je dovoljn za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

Vetropark „Kostolac“ je pilot projekat EPS, snage 66 megavata, a prostiraće se na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik.

Ovu vetrolektranu činiće 20 vetroturbina snage po 3,3 megavata.

Projekat se finansira iz kredita Nemačke razvojne banke (KfW) u vrednosti od 80 miliona evra, a EPS su odobrena dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona evra od investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ovaj projekat se realizuje, kako je rečeno iz EPS-a novinarima koji su posetili vetropark, u skladu sa strateškim ciljevima Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenih „Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine“.

Ti ciljevi se pre svega odnose na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji u Srbiji.

Rukovodilac ključnih investicionih projekata Stefan Obradović rekao je da je ugovor za pružanje konsultantskih usluga na projektu potpisan sa konzorcijumom „Fichtner GmbH & Co.“ i „Energoprojekt Entel AD“.

„Ugovor za isporuku vetrogeneratora, stubova, trafostanice i razvodnog postrojenja sa konzorcijumom ‘Siemens Gamesa Renewable Energy A/S’ Danska i ‘Siemens Gamesa Renewable Energy’ Beograd, potpisan je u aprilu 2022. godine“, kazao je Obradović.

Dodao je i da je vrednost ugovora 103,7 miliona evra, kao i da je u decembru 2020. godine potpisan ugovor od 3,2 miliona evra sa konzorcijumom Ekstra Auto Transport/CIP Beograd za izgradnju internih saobraćajnica i priključaka na državne puteve.

U okviru projekta, predviđena je i izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreže, kao i saobraćajnica.

U toku je izrada projekata za izvođenje za temelje i platforme. Završena je izgradnja četiri interne pristupne saobraćajnice, dok je za deo koji se odnosi na stalne priključke na državne puteve, u toku dobijanje neophodnih dozvola za izvođenje radova.

„Rok za završetak radova na izgradnji vetroelektrane ‘Kostolac’ je septembar 2024. godine, dok se njeno uključenje na mrežu očekuje u prvom kvartalu 2025. godine“, rekao je Obradović.

Isporuka glavne opreme započeće u januaru i trajaće četiri i po meseca.

Sami vetrogeneratori biće visoki 179 metara, dok će stub biti visok 117 metara na čijoj je kruni vetrogenerator, pa razliku od 62 metra čini veličina lopatice.

EPS je, pre početka izgradnje vetroparka morao da uradi i studije o pticama i slepim miševima kako bi se sprečilo ugrožavanje njihovog staništa i ispoštovane su stroge norme.

Koliko u Srbiji ima seveso postrojenja?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.