Srbija

25.05.2023. 14:22

Autor: Mateja Agatonovic

EPS: Nemamo potraživanja prema „Elektrodistribuciji Srbije“

Zastava EPS-a Foto: Nova ekonomija

Srbija

25.05.2023. 14:22

Akcionarsko društvo „Elektroprivreda Srbije“ (EPS AD) saopštilo je da potraživanja i obaveze prema „Elektrodistribuciji Srbije“ (EDS) dva preduzeća izmiruju međusobnim kompenzacijama i plaćanjima, a da EPS trenutno nema potraživanja prema EDS-u. 

Iznos međusobnih potraživanja dve kompanije može biti u korist jedne ili druge strane, u zavisnosti od datuma na koji se radi presek, a poslednje zabeleženo potraživanje od EDS-a (iz izveštaja o poslovanju najveće domaće energetske kompanije) tiče se preseka za prvi kvartal tekuće godine, dodaje se u saopštenju.

EPS je pojasnio i da je za sticanje realne slike potrebno u vidu imati i potraživanja i obaveze, te da su za isti izveštajni period, odnosno na dan 31. mart 2023. godine, obaveze EPS-a prema EDS-u iznosile 9,5 milijardi dinara.

Reagujući na tekst Nove ekonomije „Tri državna preduzeća duguju za struju 553 miliona evra„, EPS navodi i da je ubrzo nakon isteka izveštajnog perioda za prvo tromesečje, o kom je Nova ekonomija ekonomija pisala, izvršeno međusobno izmirenje obaveza u iznosu od 2,8 milijardi dinara. 

„EPS AD i ‘Elektrodistribucija Srbije’ imaju poslovni odnos uređen ugovorima koji se odnose na prodaju električne energije za pokriće gubitaka EDS, prodaju električne energije za snabdevanje poslovnih i energetskih objekata EDS, pristup distributivnom sistemu po osnovu garantovanog, komercijalnog i rezervnog snabdevanja i pružanje usluga EDS na garantovanom i komercijalnom snabdevanju za obustave isporuke električne energije i ponovno priključenje kupaca“, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.