Srbija

05.12.2023. 11:51

Exyuaviation

Autor: Čedomir Savković

Er Srbija očekuje rekordni godišnji prihod od pola milijarde evra

Foto: Pixabay

Srbija

05.12.2023. 11:51

Er Srbija će prvi put ove godine imati prihod veći od 500 miliona evra, zbog čega se očekuje da će srpska nacionalni avio-prevoznik ostvariti i rekordni profit u istom periodu, izjavio je generalni direktor kompanije Jirži Marek.

„Prvi put u istoriji ćemo premašiti pola milijarde evra prihoda, što je veoma značajno, i vidimo da svi KPI (key performance indicators, ključni pokazatelji učinka) rastu, bez obzira da li je u pitanju RASK (broj prodatih karata puta preletenih kilometara), broj putnika ili transferni saobraćaj“, rekao je Marek za Aerotime Hub, koji citira  portal Ex Yu Aviation.

Nova ekonomija je nedavno prenela podatak do kojeg je došao Forbes Srbija, prema kome se Er Srbija, avio-kompanija koja je nedavno potpuno vraćena u državno vlasništvo (nakon razlaza sa Etihadom) koštala poreske obveznike Srbije najmanje 64 milijarde dinara (545 miliona evra), od svog nastanka 2013. do kraja 2022. godine.

Prema nejgovim rečima, tražnja za avio-prevozom je velika u regionu, pa bi Er Srbija uspela da odgovori na potrebe tržišta kada bi imala više kapaciteta.

Srpski avio-prevoznik je tokom prve polovine 2023. godine ostvario 22,4 miliona evra neto dobiti i na putu je da ostvari dobre finansijske rezultate za celu 2023. godinu, dok se očekuje da će broj putnika ove godine dostići četiri miliona.

„Očekujemo da će profit biti veoma visok i u ovom trenutku poslujemo sa dvocifrenom maržom“, rekao je Marek.

On je podsetio i da postoji pismo o namerama za tri dodatne isporuke aviona  ATR72-600 tokom sledeće godine.

„Što se tiče Erbasa, čim dođemo do kraja ugovora o lizingu za A319, postepeno ćemo ih ukinuti i zameniti A320, što je sada pomalo izazovno zbog najnovijih problema sa novom tehnologijom i LEAP motorima. Avio-kompanije ne vraćaju mnogo aviona zakupodavcima kako je planirano i šire koriste proverene u odnosu na novije tehnologije“, dodao je Marek.

Er Srbija planira da proširi svoju mrežu ruta sledeće godine sa 23 nove destinacije koje su dodate 2023. godine.

„Želimo da se pozicioniramo kao regionalni prevoznik, što znači visok fokus na povezivanje destinacija unutar regiona jer je to ekonomski isplativo“, rekao je Marek.

Er Srbija prevezla milion putnika od početka godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.