Donacija opreme vojsci FOTO:SemFabrici,Twitter

EU donirala Vojsci Srbije opremu za prevenciju poplava

Donacija opreme vojsci FOTO:SemFabrici,Twitter

Bolje je dati evro u prevenciju, nego sedam u saniranje posledica klimatskih promena, ocenio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici prilikom uručenja donacije nove opreme Ministarstvu odbrane, dok je ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio da je svako ulaganje u vojsku ulaganje u kvalitet života građana Srbije.

Projekat je deo paketa pomoći EU koji daje Srbiji u borbi protiv klimatskih promena, posebno posle poplava 2014. godine, rekao je Fabrici i napomenuo da je EU pomogla Srbiju sa 172 miliona evra za prevenciju i obnovu od posledica poplava.

"Prvi deo pomoći ticao se saniranja posledica poplava i obnove, a sada se bavimo prevencijom i radi se o tehnologiji koju smo donirali Srbiji. Oprema je najnovija koja postoji", rekao je Fabrici.

Fabrici je rekao da je poklonjena oprema kojom će se mapirati teren, izraditi karte rizika, dodajući da je obezbeđen softver, hardver i obuka za njeno korišćenje.

Glavni fokus projekta je izrada mapa za sprečavanje budućih poplava ili makar saniranje i smanjenje posledica poplava, rekao je Fabrici koji je podsetio da je Delegacija EU u protekle četiri godine sa vlastima Srbije radila na saniranju posledica poplava u 51 opštini.

Prema njegovim rečima, radilo se o rekonstrukciji ili izgradnji brojnih objekata domova, javnih objekata, mostova, a od pomoći koja je data direktnu korist imalo je 150.000 ljudi.

Projekat vredan 6,15 miliona evra

Na vojnom aerodromu Batajnica predstavljen je Projekat "Obnova posledica poplava - izrada mapa ugroženosti i mapa rizika za teritoriju Srbije" koji se finansira iz IPA 2014 u iznosu od 6,15 miliona evra, uz implementacionu podršku Svetske banke.

Novcem projekta obezbeđena je oprema za lasersko snimanje terena iz vazduha, kao i hardver i softver za obradu podataka dobijenih aerofotogrametrijskom LiDAR kamerom, kao i jedno terensko vozilo.

Tim projektom biće izrađene karte rizika za 74 područja koja su definisana kao plavna područja, ili za oko 9.500 kvadratnih kilometara, a Vojnogeografski institut sprovodiće snimanje terena 2018. i 2019. godine.

Evropska unija obezbedila je najznačajniju podršku Srbiji u obnovi od poplava u iznosu od 172 miliona evra kroz Fond solidarnosti EU i IPA 2012 i 2014.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara