Vesti iz zemlje

29.03.2019. 14:59

NE, Insajder

Autor: Nova Ekonomija

EU finansirala obnovu tvrđave, država Srbija naplaćuje posetu

Tvrđava Golubački grad otvorena je danas nakon petogodišnje restauracije.  Prvi posetioci moći će da je obiđu sutra.

Obnova tvrđave počela je u septembru 2014. godine i u nju je uloženo, kako je rekla direktorka Društva za razvoj turizma tvrđave Golubački grad Iskra Maksimović, 8,5 miliona evra.  Od toga 8,36 miliona evra u rekonstrukciju i ta sredstva su izdvojena iz dva IPA fonda (2011. i 2016), a jedan deo je dala Austrijska razvojna agencija. Država Srbija je uložila oko 400.000 evra u opremanje Vizitorskog centra i razvoj infrastrukture u podnožju tvrđave.
Novac koji je dala Evropska unija predstavlja bespovratnu pomoć građanima Srbije. 

I dok su građani EU platili najveći deo troškova obnove Golubačkog grada, država Srbija, koja je uložila neuporedivo manje, odlučila je da naplaćuje ulaznice za ulaz u tvrđavu, pa će u ovom spomeniku kulture od izuzetnog značaja moći da uživaju samo oni koji mogu da plate kartu. 

Kako stoji na sajtu Tvrđava Golubački grad ona je podeljena u zone: zelenu, plavu, crvenu i crnu. U zavisnosti od toga koju zonu posetilac želi da obiđe  ulaznice će koštati od 150 do 1.200 dinara. Deca mogu da uđu samo u u zelenu zonu, dok će ostale tri moći da obilazi najviše pet posetilaca i to samo uz pratnju zaposlenih.
Osobe s invaliditetom, odnosno oni koji se kreću uz pomoć kolica ili uz tuđu pomoć, mogu da uđu, takođe, samo u Zelenu zonu.

PROČITAJTE JOŠ:

Mada je i pre obnove bila jedna od omiljenih destinacija turista, tvrđava nije bila baš u dobrom stanju, zbog čega nije bilo moguće posetiti sve njene delove. Zidine, kule i kamena stepeništa su bila u dosta dobrom stanju, ali su drveni spratovi i stepenice istruleli, viši spratovi su bili skroz urušeni, a daske na podu i grede koje ih drže su bile trule i opasne za kretanje.

Obnova je trajala od septembra 2014. do maja 2016. godine. Tada je izgrađena obaloutvrda, izmešten je saobraćaj iz tvrđave i sagrađen tunel, obilaznice, a zatim i centar za posetioce i pristanište za brodove.

Bilo je planirano da tvrđava bude obnovljena ranije, ali se to nije dogodilo. Radove je usporavalo to što je Đerdapska magistrala još uvek prolazila kroz tvrđavu, pa je bilo potrebno izgraditi tunel. 

Uz to, kako je svojevremno izjavila Iskra Maksimović, direktorka preduzeća Golubački grad, bilo je i problema s projektnom dokumentacijom, jer njenoj izradi nisu prethodile sve vrste geotehničkih, arheoloških i svih ostalih istraživanja, tako da je pred radove zatečeno stanje bilo drugačije od projektovanog.

Obnovu tvrđave pratile su još neke kontroverze. Kako je pisao Insajder, najodgovorniji za probijanje roka i podizanje troškova obnove su bili izvođači radova i stručan nadzor. 

„Najdrastičniji primer je firma Ornament iz Beograda, koja je prednjačila u kašnjenju i menjanju provobitnih projektnih planova. Projekat revitalizacije Golubačke tvrđave je radilo pet izvođača za pet različitih poslova. Ornament je pobedio na tenderu za centralni deo projekta, rekonstrukciju tvrđave, tvrdeći da će čitav posao uraditi za 1,7 miliona evra, pola miliona jeftinije nego što je bilo predviđeno projektom“ stoji u tekstu Insajdera.

Za taj posao su projektom bili predviđeni 60 sati rada i trošak od 600 evra. Međutim, nakon zahteva Ornamenta, s kojim se saglasio stručan nadzor, za taj posao je bilo potrebno čak 1560 sati, a trošak je tako narastao na 16.380 evra.

Međutim, stručan nadzor zadužen za kontrolu radova je već nakon mesec dana od početka obnove konstatovao da Ornament ne može da ispuni uslove i da će biti potrebno još novca.

Ornament je na promenu troškova imao pravo s obzirom na to da cena ugovorom nije definisana, već je bila određivana na osnovu jedinice mere koju predlaže Ornament, a odobrava stručan nadzor.

Prema istraživanju Insajdera, ovu ugovornu klauzulu Ornament je koristio da podigne nivo troškova, a jedan od primera je i raščišćavanje zelenila na Kuli 4.

Za taj posao su projektom bili predviđeni 60 sati rada i trošak od 600 evra. Međutim, nakon zahteva Ornamenta, s kojim se saglasio stručan nadzor, za taj posao je bilo potrebno čak 1560 sati, a trošak je tako narastao na 16.380 evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.