Vesti iz zemlje

11.04.2016. 13:39

europa.rs

Autor: Nova Ekonomija

EU izdvaja 15,4 miliona evra za poboljšanje života Roma u Srbiji

Samo za tekuće projekte kojima se na različite načine poboljšava život Roma u Srbiji Evropska unija izdvaja 15,4 miliona evra, a namera je da se uskoro pokrenu dva nova projekta čija će ukupna vrednost biti 14 miliona evra.

Evropska Unija je donator sa najvećim brojem projekata za uključivanje, zapošljavanje i stanovanje Roma u Srbiji. U projektima koji su rađeni zajedno sa Vladom Republike Srbije ali i sa lokalnim samoupravama i nevladinim organizacijama došlo je do pozitivnih promena u raznim oblastima. Jedna od njih je pravna pomoć – uz podršku EU povećan je broj upisanih u matične knjige rođenih, poboljšan je pristup osnovnim pravima kroz rad novoformiranih mobilnih timova, a kroz dodeljivanje grantova ojačano je romsko civilno društvo.

Posebne aktivnosti su i u unapređenju stambene situacije romske zajednice u nekoliko opština i gradova u Srbiji, iznalaženje najadekvatnijih modela za zapošljavanje Roma i Romkinja a naročita pažnja usmerena je na trajnu uključenost romskih učenika u srednje škole. Delegacija EU u Srbiji je u poslednje 2 godine dodelila više od 500 stipendija romskim učenicima.

Pitanje socijalnog uključivanja Roma je od posebne važnosti za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. U okviru poglavlja 23 konkretne mere za poboljšanje uslova života Roma će biti od ključnog značaja, kao i u poglavlju 19, koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja. Namera Evropske unije je da nastavi da bude glavni partner institucija u Srbiji u svim kvalitetnim inicijativama za socijalno uključivanje Roma.

Projektom Sagradimo dom zajedno vrednim 3,6 miliona evra, koji su izdvojeni iz IPA fondova, do maja 2016 biće obezbeđena održiva stambena rešenja za 170 romskih porodica koje trenutno žive u pet mobilnih kontejnerskih naselja širom Beograda. Većina ovih porodica je iseljena je u aprilu 2012. iz neformalnog naselja Belville. Do sada se 78 porodica sa 372 člana preselilo u svoje nove domove: 27 u zgrade socijalnog stanovanja, deset ih je podržano u rekonstrukciji sopstvene imovine, a seoska domaćinstva su kupljena za 41 porodicu.

Od nealociranih sredstva iz IPA 2014 za unapređenje životnih uslova za najugroženije romske porodice u Beogradu iz neformalnog naselja Belville 2 izdvojeno je 1,5 miliona evra. Krajnji cilj je pružanje adekvatne podrške za 50 romskih porodica koje su preseljene iz neformalnog naselja i, po potrebi, obezbeđenje trajnih stambenih rešenja. Zahvaljujući ovom projektu će za svih 220 romskih porodica iz neformalnog naselja Belville biti obezbeđena trajna stambena rešenja.

U cilju jačanja socijalne kohezije na tržištu rada kroz podršku marginalizovanim i ranjivim grupama kako je nazvan projekat vredan 1,5 miliona evra obezbeđena je podrška zapošljavanju Roma koji se bave sakupljanjem otpada.

Cilj je uspostavljanje sistema za recikliranje kako bi se osiguralo zapošljavanje i poboljšao pristup zdravstvenim, obrazovnim i uslugama socijalne zaštite. Projekat se završio u martu 2016.

Sredstvima za projekat EU podrška za zapošljavanje Roma koja je obezbedila Evropska unija kupljeno je pet vozila za prikupljanje sirovina za reciklažu Javnom komunalnom preduzeću Gradska čistoća a zaposleno je 20 novih komunalnih radnika.

Projekat Evropska podrška inkluzivnom društvu, koji Evropska unija finansira sa 5,4 miliona evra,  ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući  Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017.
„Ovde smo zajedno – Evropska podrška za inkluziju Roma“ je projekat EU vredan 4,8 miliona koji  sprovodi Misija OEBS u Srbiji, a koji podržava institucije u Srbiji u poboljšanju položaja Roma.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.