Vesti iz zemlje

01.12.2018. 12:50

Politika

Autor: Milutin Folić, gradski urbanista

Evo šta banka može da vam uradi ako ne plaćate redovno rate za kredit

Posle koliko vremena banka može da proglasi kredit dospelim u celosti?
Ranije je jedan sugrađanin postavio ovakvo pitanje i tražio objašnjenje budući da kasni sa plaćanjem rata već tri meseca, a želeo bi da dobije vreme da konsoliduje svoje finansije i nastavi sa redovnom otplatom.
Kako je ranije već zbog istog pitanja Politici odgovorila Narodna banka Srbije, ugovorom o kreditu koji se zaključuje sa bankom regulisana su prava i obaveze između klijenta i banke, a svojim potpisom klijent se saglašava da odredbe ugovora razume i poštuje. 
„Jedna od obaveza koju korisnik preuzima jeste redovno izmirivanje obaveza po kreditu, u skladu sa ugovorom. Ukoliko dođe do kašnjenja u izmirivanju obaveza, banka opomenom, pismenim putem, obaveštava korisnika o tome i u više navrata“. 
Banka će uraditi analizu i proceniti sposobnost korisnika da ispune obaveze prema banci. U skladu sa svojom poslovnom politikom, banka može da proglasi kredit dospelim u celosti ukoliko korisnik ne izmiruje blagovremeno svoje mesečne obaveze. Obično, prema svojim procedurama, banka procenjuje uspešnost naplate svojih potraživanja, dostavlja opomene korisnicima i posle više pokušaja da ih naplati redovnim putem, aktivira primljena sredstva obezbeđenja za otplatu kredita, naveli su u odgovoru NBS. 
Takođe, odredbama člana 32. Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisano je da ako u toku trajanja ugovornog odnosa nastupe okolnosti koje korisnika dovode u teško imovinsko stanje, odnosno druge bitne okolnosti na koje korisnik ne može uticati – banka može, na pisani zahtev korisnika, proglasiti zastoj u otplati (moratorijum) za određeni period, u kome banka ne obračunava zateznu kamatu na dospelo a neizmireno potraživanje, s tim što banka svojim unutrašnjim aktima propisuje kriterijume za proglašenje zastoja u otplati.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.