Srbija

14.09.2021. 13:28

Saopštenje, Budiefiskalizovan

Autor: Nova Ekonomija

Evo šta donosi novi model fiskalizacije

Rok za a novi model fiskalizacije obveznici u Srbiji treba da pređu u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine, podseća portal Budiefiskalizovan. Kako podsećaju u Ministarstvu finansija privrednici zbog te reforme neće imati d...

Foto: Pixabay

Srbija

14.09.2021. 13:28

Rok za a novi model fiskalizacije obveznici u Srbiji treba da pređu u periodu od 1. novembra 2021. do 30. aprila 2022. godine, podseća portal BudiefiskalizovanKako podsećaju u Ministarstvu finansija, privrednici zbog te reforme neće imati dodatnih troškova i dobiće subvencija, a kao fiskalni uređaj će moći da koriste tablete, računare i mobilne telefone.

„Od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik moći će da se prijavi ako želi da primi subvenciju Vlade Srbije (za novi model fiskalizacije). Rok do kada će moći da se prijave je kraj januara 2022. godine. To je 100 evra po prodajnom mestu, 100 evra po fiskalnom uređaju, pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV, kako bi taj trošak nadomestili“, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da za privrednike neće biti dodatnih troškova prilikom uvođenja sistema, kao i da će ukupni iznos subvencija za ove namene iznositi šest milijardi dinara. Kako je napomenuo, novac će biti direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku kako bi se nabavio uređaj koji je neophodan za novi model fiskalizacije.

„Nema više godišnjih plaćanja servisiranja kasa, sertifikata, imamo efikasniji sistem, koji podrazumeva bolji rad Poreske uprave, a sa druge jednostavan sistem koji ide u korak sa vremenom“, dodao je Mali.

On je podsetio i da se krenulo sa kampanjom „Budi eFiskalizovan“ pod sloganom „Čist račun duga ljubav“. U okviru nje privreda i građani će se upoznavati sa novim sistemom i otkloniti sve eventualne nedoumice.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da će novi model fiskalizacije povećati kapaciteti za analizu rizikakao i da je u junu već formiran tim za odobravanje elektronskih i fiskalnih računa, a objavljen je i tehnički vodič za proizvođače fiskalnih uređaja.

„Uspostavljen je i sistem za podršku poreskim obveznicima čija funkcija je uvođenje poreskih obveznika u novi model i obezbeđena je tehnička podrška za sve učesnike novog modela, otvaranjem mejl adrese budiefiskalizovan@gov.rs„, kaže Marković.

Dodaje da je nakon toga uspostavljen sistem za odobravanje elektronskih fiskalnih računa, kao i da se u narednim danima očekuju prve prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu novih elektronskih uređaja.

Elektronsko fakturisanje znači brže plaćanje i bolju naplatu PDV-a
Ko je u obavezi da izdaje elektronske fakture?
Pomeren rok za primenu Zakona o elektronskom fakturisanju

ŠTA ĆE BITI IZBAČENO IZ UPOTREBE?

Na sajtu Poreske uprave, kako se dodaje, biće objavljen i spisak fiskalnih uređaja koji će moći da se koriste. Кorisnici fiskalizacije i obveznici imaće smanjene troškove,novi model ne podrazumeva duplu traku, godišnji servis, GPRS, a neće biti potrebni ni fiskalni moduli, naglasila je između ostalog direktorka Poreske uprave.

Prema rečima Markovićeve od 1. oktobra posredstvom portala E-porezi, poreski obveznici će moći da prijavljuju lokacije svojih objekata u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

„Od 1. novembra svi oni koji su izvršili prijavu ovih lokacija dobiće u poreskom sandučetu na portalu E-porezi elektronski poziv za prijavu za dobijanje bezbednosnih elemenata koje će Poreska uprava deliti besplatno“, naglasila je Marković.

Кako je navela, prijem podataka iz fiskalnih uređaja omogućiće bolju analizu i lakše uočavanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika ali i nove načine kontrole izdavanja fiskalnih računa jer će validnost računa biti proveravana jednostavnim skeniranjem QR koda na računu.

„Validnost poreskih računa moći će da provere ne samo inspektori Poreske uprave već i svi kupci u maloprodajnim objektima po dobijanju fiskalnih isečaka. Time ćemo svi zajedno doprineti poštovanju poreskih propisa i smanjenju sive ekonomije“, navela je Marković.

Ona je dodala da će podaci o prometu biti dobijani u realnom vremenu te da će biti uporedivi i na nivou teritorije, industrijske grane, vremena izdavanja, a raspolagaće se i za iznosima prosečnih prometa što je bitno za analizu u sektoru analize rizika Poreske uprave.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije ranije je tvrdilo da je će uvođenje elektronskih faktura koje je deo novog načina fiskalizacije neće biti besplatno već će privrednicima doneti nove trošakove, naročito uvođenjem posrednika za usluge elektronskog fakturisanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.