“Nema dokaza da se koronavirus prenosi preko hrane”, saopštila je Evropska agencija ze bezbednost hrane. Glavna naučnica ove agencije Marta Hagas navela je da prethodne epidemije povezanih korona virusa, pokazuju da nije bilo prenosa konzumiranjem hrane.
„U ovom trenutku, ne postoji dokaz koji ukazuje da je korona virus na bilo koji način drugačiji u tom pogledu“, rekla je Hugas.
I nemačka agencija za procenu rizika navodi da trenutno ne postoje slučajevi koji su pokazali bilo kakav dokaz da su ljudi zaraženi novim tipom korona virusa preko konzumacije zaražene hrane ili preko uveženih igračaka.
Svetska zdravstvena organizacija kao najvažnije preporuke po pitanju hrane navela je dobro kuvanje mesa, izbegavanje moguće kontaminacije između kuvane i nekuvane hrane kao i vođenje računa o higijeni tokom pripreme hrane.
Mada istraživači i dalje ispituju detalje kako se virus prenosi, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti potvrdio je da se korona virus širi između ljudi uglavnom kapljičnim putem, prilikom kašljanja i kijanja.
Evropska agencija za bezbednost hrane nalazi se na severu Italije, u Parmi i obuhvaćena je merama italijanske Vlade u borbi protiv širenja koronavirusa pa zaposleni u ovoj agenciji rade od kuće.