Srbija

25.08.2020. 13:23

bif.rs

Autor: Nova Ekonomija

Evropska komisija usvojila predloge za lakšu trgovinu sa Srbijom

U Evropskoj komisiji najavljuju promene u preferencijalnim trgovinskim sporazumima Evropske unije sa 20 trgovinskih partnera, među kojima je i Srbija, piše portal Biznis i Finansije.Evropska komisija usvojila je predloge koji imaju za cil...

Foto: Pixabay

Srbija

25.08.2020. 13:23

U Evropskoj komisiji najavljuju promene u preferencijalnim trgovinskim sporazumima Evropske unije sa 20 trgovinskih partnera, među kojima je i Srbija, piše portal Biznis i Finansije.

Evropska komisija usvojila je predloge koji imaju za cilj povećanje trgovine između EU i susednih zemalja u Panevro-mediteranskom regionu, uključujuči i Srbiju.

U Komisiji navode da će predlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera tako što će relevantna „pravila o poreklu“ u tim sporazumima postati „fleksibilnija i pogodnija za poslovanje“.

Cilj je da se postigne brži ekonomski oporavak od posledica krize izazvane pandemijom i podstakne regionalna saradnja.

Pored Srbije, predložene izmene obuhvataju i bilateralne trgovinske sporazume EU sa: Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i tzv. Kosovom.

„Pravila o poreklu“ su neophodna po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost takozvanog povlašćenog tretmana.

Roba sa preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz sa nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od preferencijalnog tarifnog tretmana, navode u Briselu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.