Vesti iz zemlje

08.06.2016. 14:14

Autor: Nova Ekonomija

Evropska podrška unapređenju obrazovanja na jugu Srbije

Šef  Delegacije Evropske unije u Srbiji, amabasador Majkl Davenport i predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković razgovarali su danas u Osnovnoj školi Naim Frašeri u Bujanovcu sa učenicima i učenicama iz albanske zajednice koji su učestvovali u projektu unapređenja znanja srpskog kao nematernjeg jezika. 

Projekat su finansijski podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES u partnerstvu sa Koordinacionim telom za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

„Vi i ja imamo nešto zajedničko, a to je da nam srpski jezik nije maternji i da ga učimo. Drago mi je što ste tokom projekta i na takmičenjima, ostvarili veoma dobre rezultate, a tokom današnje posete upravo ćemo imati prilike da vidimo šta smo do sada uradili na unapređenju obrazovanja“, rekao je Davenport prilikom posete školi.

On je istakao da je veoma važno to što u Bujanovcu uspešno radi odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice, a mladi Srbi, Albanci, Romi iz Bujanovca i drugih opština na jugu imaju mogućnost da studiraju na akreditovanom fakultetu po evropskim standardima.

Ambasador Davenport je đacima na albanskom jeziku poželeo puno uspeha u daljem radu i učenju, a oni su mu pokazali koliko su napredovali u znanju srpskog jezika.

Osnovna škola Naim Frašeri je jedna od  četiri osnovne škole u opštinama Bujanovac i Preševo u kojima nastavnici srpskog jezika imaju asistente u nastavi sa kojima zajedno rade na unapređenju nivoa znanja srpskog kao nematernjeg među decom iz albanske zajednice. 

Evropska unija i Vlada Švajcarske su preko Evropskog PROGRESa omogućile i nabavku udžbenika, kao i drugog potrebnog nastavnog materijala.

„Prvi put smo organizovali školska takmičenja za učenike i učenice koji uče srpski kao nematernji jezik,  a više od 30 đaka sa područja Bujanovca i Preševa učestvovalo je na Republičkom takmičenju u Novom Sadu i družilo se sa vršnjacima iz Vojvodine“, rekao je prof. dr Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa i dodao da je u planu da se ovaj projekat nastavi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dragi Zapade, polako sa sankcijama… nemojte da žurite na prečac. Ima vremena razmislite, porazgovarjte, dogovorite se… Sve politički korektno i kulturno. Još samo da vidite kako ćete da sprovodite kovid mere za široku publiku kad vam Rusi i Kinezi prirede kazačok predstavu ispod Ajfelove kule!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.