Vesti iz zemlje

22.05.2018. 20:46

Nataša Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

Evropska unija kroz program EU PRO sa 25 miliona evra finansira opštine u Srbiji

Program EU PRO, deo podrške EU razvoju lokalnih opština, koji bi trebalo da doprinese unapređenju konkurentnosti u 99 lokalnih samouprava u regionu Šumadije i zapadne Srbije, i regionu južne i istočne Srbije, predstavljen je danas u hotelu izvor u Aranđelovcu. 

U naredne tri godine aktivnosti programa EU PRO, koji finansira Evropska unija sa 25 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, biće usmerene na unapređenje konkurentnosti lokalne privrede, poboljšanje poslovnog okruženje i jačanje društvene kohezije u gradovima i opštinama obuhvaćenim programom.

EU PRO će ovom prilikom predstaviti i poziv za podršku preduzetnicima i preduzetnicama, i mikro i malim preduzećima za nabavku opreme i savetodavne usluge ukupne vrednosti 4,5 miliona evra.

Poziv za konkurisanje je otvoren od danas, a detaljnije informacije mogu se naći na sajtu www.eupro.org.rs.

Javni poziv koji je objavio EU PRO za podršku mikro i malim preduzećima otvoren je do 6. jula 2018. godine, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 opština i gradova uključenih u program koja se bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

Jadranka Joksimović: Velika važnost transparentnosti ovakvih projekata

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da Srbija kao zemlja kandidat godišnje u proseku dobija oko 200 miliona evra bespovratne pomoći i dodala da su evrointegracije spoljnopolitička orijentacija Srbije, koje su zemlji dale stabilnost, donela nove investicije, bolji imidž, a samim tim i uticaj u međunarodnim odnosima, studentske programe, brojne donacije, razvojnu pomoć, IPA fondove.

„Očekujem da i vi kao predstavnici opština radite na pripremi dobrih projekata, ali da i promovišete i podižete vidljivost u vašim lokalnim samouprava koliko smo zaista novca dobili od EU“, navela je ministarka Joksimović i dodala da lokalni ekonomski razvoj znači i pomoć za osnivanje malih i srednjih preduzeća, kao i podršku već osnovanim kroz nabavku opreme.

Istakla je veliku važnost transparentnosti u ovakvim projektima zahvaljujući čemu će  građani znati da su bolnice, putevi i drugo izgrađeni zahvaljujući novcu poreskih obveznika EU.

Ovakvi projekti su odličan izvor finansiranja, između ostalog, i da se ne bi tražila sredstva iz budžeta. 

Neke opštine, kako je rekla, već godinama učestvuju u projektima prekogranične i transnacionalne saradnje.

Sem Fabrici: EU od 2006. do 2017. godine dala 65 miliona evra bespovratne pomoći opštinama

Šef  Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici je rekao da će se kroz ovaj program koji obuhvata 99 od 174 lokalne samoprave u Srbiji ulagati u infrastrukturu i doprineti unapređenju ukupnog poslovnog okruženja i konkurentnosti lokalne privrede.

„Mikro i mala preduzeća su osnova evropske i srpske ekonomije, imaju vodeću ulogu u otvaranju novih radnih mesta i ostvarivanju privrednog rasta, i poziv koji smo danas objavili vredan 4,5 miliona evra namenjen je upravo njima kako bi unapredili svoje poslovanje, ali i bili društveno odgovorni prema svojim zajednicama“, naveo je.

On je podsetio i da je Evropska unija od 2006. do 2017. godine dala 65 miliona evra bespovratne pomoći opštinama u Srbiji za 850 različitih inicijativa, zahvaljujući čemu je otvoreno 3.200 radnih mesta. 

„Zapad, Jug, jugoistok Srbije su regioni kojima je potrebno više pomoći, pa smo se skoncentrisali više na njih. Preporučujem lokalnim samoupravama da se uključe u EU PRO, koji je deo šire podrške Srbiji“, naveo je Fabrici.

Evropska unija je, podsetio je, prvi trgovinski partner Srbije. Trgovinska razmena između Srbije i EU iznosi 64 procenata, a čak 78 procenata direktnih stranih investicija u Srbiju je investicija EU.

To je generisalo preko 200.000 radnih mesta. U prethodnih deset godina EU je dala Srbiji tri milijarde evra bespovratne pomoći„, istakao je ambasador EU u Srbiji. 

Govoreći o procesu pridruživanja, rekao je da početak pristupanja godina 2014, i naveo da veruje da će ova godina biti ključna za to.

Moja poruka je da mi u EU ostajemo vaši partneri. Nastavićemo da vas podržavamo„, rekao je. 

Grem Tindal: Kroz realizaciju projekata, lokalne samouprave  će imati priliku da unaprede znanja i veštine 

Grem Tindal, menadžer programa EU PRO,  rekao je da će, kroz realizaciju projekata, lokalne samouprave  imati priliku da unaprede znanja i veštine koja će im koristiti pri sprovođenju budućih projekata koje finansiraju donatori, prvenstveno Evropska unija.

Predstavljanju programa EU PRO prisustvovali su predstavnici 99 lokalnih samouprava, kao i predstavnici zemalja EU, Aksel Ditman, ambasador Nemačke, Karlo lo Kašo, ambasador Italije, kao i ambasadori Mađarske, Poljske, Austrije, Belgije, Hrvatske, Kipra, Slovačke, Rumunije…

Nakon zvaničnog predstavljanja projekta, prisutni su posetili Sajam EU projekata, na kom su predstavljeni uspešni primeri preduzetništva koji su ostvareni zahvaljujući programima EU. Mogli su da probaju ajvare, džemove, razne vrste ratluka, meda, da vide konfekciju, a uz sve to  mogli su da se upoznaju i sa aktivnostima Ministarstva za evropske integracije, Evropske investicione banke i EU Info centra.

Ovi preduzetnici uspeli su zahvaljujući podršci kroz različite EU programe kao što je COSME, programe koje realizuje Privredna komora Srbije – Erasmus Program za mlade preduzetnike, Horizont 2020, Evropska mreža preduzetništva, projekti Fonda za inovacionu delatnost i nedavno završenog programa Evropski PROGRES.

Bojan Radović: Aranđelovac će pratiti prilike koje se razvijaju kroz EU PRO

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović, rekao je da će se i Aranđelovac takmičiti za projekat.

„Aranđelovac će pratiti prilike koje se razvijaju kroz EU PRO. Program treba da podigne konkurentnost opština, a mi želimo da budemo konkurentni,“ kazao je i zahvalio se Vladi Srbije, a posebno Ministarstvu za evropske integracije što je podržalo pripremu razvojnog programa EU PRO, koji prvenstveno ima za cilj da podrži razvoj opština, odnosno ravnomerniji razvoj Srbije.

„Želim da istaknem posebnu zahvalnost donatoru Evropskoj uniji, bez čije finansijske podrške ne bi bilo ovog programa“, naveo je.

Karlo lo Kašo: Italija podržava evropski put Srbije

Ambasador Italije u Srbiji Karlo lo Kašo, naveo je da Italija podržava pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i njen put ka tome. Dodao je i da je Srbija zemlja lider za stabilnost na Zapadnom Balkanu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.