Srbija

21.06.2024. 14:45

Beta

Autor: Nova ekonomija

Evropski dan sunca: Svetski kapacitet iz solara dostigao 1,6 teravata

Foto: Pixabay

Srbija

21.06.2024. 14:45

Broj prozjumera u Srbiji raste iz dana u dan, a do sada je instalisano više od 60 megavata solarnih elektrana, ali nijedna još nije priključena na prenosni sistem, saopštilo je danas udruženje „Obnovljivi izvori energije Srbije“ povodom obeležavanja Evropskog dana sunca.

U Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije upisano je 3.199 kupaca-proizvođača električne energije ukupne instalisane snage 55,2 MW, piše Beta.

Po broju prednjače domaćinstva, kojih je 2.358, ukupne instalisane snage 19,1 MW, dok najmanje ima stambenih zajednica, samo tri, ukupne instalisane snage 69,5 kW, navodi se u saopštenju.

Najveći kapacitet imaju prozjumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači, u kojoj se nalaze telekomunikacioni objekti, industrijski objekti, kao i crkve, škole i vrtići. Njih je trenutno 838 ukupne instalisane snage 36,1 MW.

OIE Srbija navodi da, za razliku od preciznog i transparentnog registra prozjumera, ne postoji isti takav registar priključenih solarnih elektrana, te nema evidencije koliko je solarnih elektrana priključenih na distributivni sistem električne energije u probnom radu, a koliko ih poseduje konačno rešenje o priključenju.

Takođe, u registru dostupnom na sajtu Elektrodistribucije ne može se videti lokacija elektrana, snaga, ni investitor, što otežava analizu i evidenciju.

Prema podacima iz registra povlašćenih proizvođača električne energije Ministarstva rudarstva i energetike, ukupna snaga solarnih elektrana sa fid in tarifom je 23 MW, od kojih su mnoge počele da izlaze iz podsticajnog statusa.

„Iz javno dostupnih podataka dolazimo do informacije da su na mrežu u probni rad puštene solarne elektrane DeLasol (9 MW), Lebane novo selo (8 MW) i Saraorci (9 MW), kao i još nekoliko manjih elektrana, te dolazimo do podataka da je više od 60 MW solarnih elektrana instalisano u Srbiji. Na prenosnom sistemu i dalje nemamo nijednu priključenu elektranu“, navodi se u saopštenju.

OIE Srbija podseća da će do kraja godine biti održane druge aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, kojima je predviđena kvota od 100 MW za solarne elektrane, što je dva puta više od prošlogodišnje. Ipak, dodaje se, investitori nisu ispunili ni kvotu od 50 MW, jer je na prošlogodišnjim aukcijama, za pet solarnih elektrana dodeljena kvota od ukupno 25,2 MW.

Na globalnom nivou, 2023. godine su godišnje instalacije solarnih panela porasle za 87 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje najnovija analiza organizacije Solar Pauer Jurop (SolarPower Europe) koja je prošle godine pokrenula obeležavanje Evropskog dana sunca 21. juna.

Prethodna godina donela je 447 GW novih solarnih kapaciteta u poređenju sa 239 GW instaliranih u 2022. godini, čime je ukupni svetski kapacitet solarne energije dostigao 1.6 TW, navodi se u saopštenju OIE Srbija.

Rekordan rast nije zabeležen u svim delovima sveta, jer je 80 odsto instalacija koncentrisano na 10 najvećih tržišta, koja uglavnom obuhvataju napredne ekonomije. Lider je Kina, sa 57 odsto instaliranih svetskih solarnih kapaciteta u 2023. godini.

Očekuje se da će svet ove godine dostići ukupno 2 TW solarne energije, nakon što je dostigao 1 TW u 2022. godini. Do 2028. godine, svet bi mogao instalirati 1 TW solarne energije godišnje, ali je neophodno omogućiti finansiranje i fleksibilnost energetskog sistema, poručuje Solar Pauer Jurop.

Kad je reč o Evropi, 2023. godine instalirano je 56 GW solarne energije, obezbeđujući čistu, pouzdanu i jeftinu energiju za gotovo 17 miliona domova.

Sa 14,1 GW novih instalacija, Nemačka je 2023. završila kao lider na polju solarne energije, slede Španija (8,2 GW), Italija (4,8 GW), Poljska (4,6 GW) i Holandija (4,1 GW).

Kapacitet solarne energije EU značajno je porastao sa 164 GW 2021. na 260 GW do 2023. godine.

Sektor je zaslužan i za otvaranje desetina hiljada dobro plaćenih radnih mesta.

Analiza Solar Pauer Jurop pokazuje da će 2025. godine solarnoj industriji biti potrebno milion radnika, od instalatera i računovođa, pa do menadžera projekata. Do 2050. godine, taj sektor će kreirati četiri miliona radnih mesta.

Prozjumerima se investicija u solarne panele isplati za deset godina

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.