Vesti iz zemlje

31.01.2024. 13:56

Forbes Srbija

Autor: Čedomir Savković

Prozjumerima se investicija u solarne panele isplati za deset godina

Foto: Pxhere

Solarni paneli

Izmena obračuna PDV-a i akcize koju plaćaju kupci-proizvođači struje (prozjumeri) povoljno je uticala na ušteda u proizvodnji struje iz solarnih panela, a skraćen je i rok isplativosti investicija u njih za tri do četiri godine, kažu u Nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ.

„Na primeru domaćinstva u objektu od 100 (kvadrata) sa potrošnjom od 6.000 kWh (kilovat-časova) i potrebnim kapacitetom od 4,9kW (kilovata), analiza je pokazala da je rok isplativosti investicije za kupce-proizvođače solarne energije smanjen sa 14 na deset godina“, kaže Milena Milosavljević, autorka platforme Solarni kalkulator, prenosi Forbes Srbija.

Ona naglašava i da se sve uštede na Solarnom kalkulatoru, a samim tim i u analazi, računaju na osnovu potrebnog i maksimalno dozvoljenog kapaciteta instaliranog sistema za proizvodnju solarne energije.

GIZ navodi i da su u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike uspostavili platformu Solarni kalkulator i da ova platforma doprinosi realnom sagledavanju svih benefita i određivanju potencijalnih ušteda koje prozjumeri ostvaruju.

Kod ostalih potrošača sa potrošnjom od, kako dodaje, na primer, 12.500 kWh mesečno, veličinom krova od 600 kvadrata i potrebnim kapacitetom od 121kW i mogućim kapacitetom od 100kW, rok isplativosti smanjen je sa 10 godina na sedam godina.

U GIZ-u ističu da su nedavno sproveli analizu računa prozjumera iz oktobra 2023. godine i pripremili objašnjenje svih stavki računa sa osvrtom, pre svega, na stavke koje ulaze u finalni obračun, kao i na to kako one utiču na uštedu i skraćenje roka isplativosti investicije u solarne sisteme za sopstvenu potrošnju.

Zaključak analize je da, nakon ovih promena, trošak PDV-a i akcize povoljnije utiču na ostvarenje uštede, jer se obračunavaju na osnovu utrošene električne energije.

„Analiza je pokazala i da sve stavke koje se obračunavaju na osnovu preuzete energije ne utiču na uštede kod kupaca-proizvođača, jer su jednake kao i u slučaju potrošača koji su samo kupci. Jedina stavka koja nepovoljno utiče na uštede kupaca-proizvođača, a time i period isplativosti investicije, je pristup distributivnoj mreži,“ objašnjava Milosavljević.

Solarni kalkulator omogućava građanima da sagledaju benefite koje im status kupca-proizvođača donosi, kao što su uštede na računu za električnu energiju, proizvodnja zelenih kWh, kao i nezavisnost od poskupljenja cene električne energije

Trošak pristupa distributivnoj mreži se, inače,  kako dodaje, od oktobra 2023. obračunava u trošak akcize i ima udeo u ukupnim troškovima od 43 odsto.

Milosavljević naglašava da kupci-proizvođači kompletan obračun računa po stavkama mogu videti na zadnjoj strani računa.

GIZ navodi i da su na skraćenje roka isplativosti investicije, pozitivno uticale i izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Odluka o regulisanoj ceni električne energije za garantovano snabdevanje, kojom je u novembru 2023. godine izmenjen cenovnik EPS-a.

Aleksandar Popović iz GIZ-a kaže da je Solarni kalkulator namenjen svima koji žele da ulažu u solarne sisteme, bilo da se radi o domaćinstvima, stambenim zajednicama ili preduzećima.

U njihovom saopštenju navodi se da je broj instalisanih solarnih sistema za sopstvenu potrošnju u Srbiji porastao od 2021. do kraja 2023.godine na oko 1.870 korisnika iz kategorije domaćinstva i više od 640 korisnika iz kategorije pravnih lica.

Iskustva građana koji su ugradili solarne panele i postali „prozjumeri“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.