Evropski sud za ljudska prava pokrenuo postupak protiv Srbije

Foto: A11

Evropski sud za ljudska prava pokrenuo je postupak za izricanje privremene mere Srbiji, zbog opasnosti od kršenja prava na život i zabrane nečovečnog i ponižavajućeg postupanja prema Romima koji žive u neformalnom naselju Čukarička šuma u Beogradu, saopštila je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11.

"U ovom naselju stanuje 70 romskih porodica koje su od 1999. godine kada su izbegle sa Kosova prepuštene same sebi, bez ikakvih uslova za život – bez vode, struje i organizovanog odnošenja smeća, okružene šumom, odnedavno u društvu pacova. U uslovima pandemije korona žvirusa, kada se na sve građane apeluje da pojačanom higijenom utiču na usporavanje širenja zaraze i zaštite sebe i svoje porodice, nekoliko stotina ljudi koji ovde žive nemaju nikakvu mogućnost za to", navodi se u saopštenju A11.

Ta organizacija navodi da je apelovala na Vladu Srbije i hitno preduzme mere za zaštitu najugroženijih građana i da je, kako nije ostalo drugih načina za skretanje pažnje na probleme tih ljudi, podnela zahtev za izricanje privremene mere Evropskog suda za ljudska prava.

A11 navodi da u Srbiji postoje najmanje 583 neformalna romska naselja, da u skoro 40 odsto njih kuće nisu priključene na vodovodnu mrežu, što znači da najmanje 25.000 Roma i Romkinja u Srbiji živi bez vode.

"U uslovima vanrednog stanja Evropski sud za ljudska prava je, praktično, jedina instanca kojoj građani Srbije mogu da se obrate radi zaštite svojih prava... Inicijativa A11  očekuje da Vlada Srbije ne čeka pokretanje novih postupaka povodom stanja u drugim naseljima, već da hitno preduzme korake radi zaštite Roma i Romkinja koji žive u neformalnim naseljima", zaključuje se u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • mile

    pa ovako, ne moze svako da dodje u beograd ili okolinu i podigne neku stracaru i nastavi da zivi, i sada sta , dodje jedan pa odmah posle drugi treci itd., i eto divlje naselje, // nema odmah odgovora vlasti na to i to se siri i eto sada je drzava ta koja njima treba da obezbedi sta, vodu struju da ih hrani itd., oni su svi bili raseljavani i vracani u mesta odakle su dosli na to podrucje, to je radio grad, cak im i davao novac dok se ne snadju u mestu prebivalista ali eto svi hoce beograd, i sta sada sta, tako da ovo treba resavati ostro, i preseci taj dotok u kako ovaj tako i u ostale gradove, i nedozvoliti divlje zauzimanje povrsina,

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.