Vesti iz zemlje

01.04.2024. 12:31

Južne vesti

Autor: Katarina Pantelić

Fabričkim radnicima na jugu Srbije poslodavci ne produžavaju ugovore?

Foto: Flickr

U fabrici Jura u Leskovcu ugovori radnicima koji su bili zaposleni na određeno vreme se ne produžavaju, a slična situacija je niškoj fabrici istog preduzeća. Južne vesti navode da se to dešava od februara.

„Neki projekti su stali. Imam saznanja da treba od maja da krenu neki projekti. Obrazloženje je uglavnom da trenutno nema posla i potrebe za radnom snagom. Da li je to istina, samo oni znaju“, rekao je predstavnik Samostalnog sindikata metalca u Juri Predrag Stojanović.

Godinama unazad, u Aptivu u Leskovcu postoji praksa neprodužavanja ugovora onima koji nisu zaposleni za stalno, naveo je Marko Todorović iz Samostalnog sindikata u toj fabrici.

On dodaje i da mnogi zaposleni i sami daju otkaze, jer „nisu zadovoljni uslovima rada“.

„Prave oni neku selekciju, ali ljudi stalno odlaze. Kako je krenula kriza sa manjkom posla, a mi radimo za Mercedes, smanjuje se posao. Radimo po 2-3 dana, konstantno imamo ljude na plaćenom odsustvu. Treba sačuvati ljude i premostiti sada ovaj period dok ne dođe neki novi projekat za Volksvagen“, dodao je on.

Kako pišu Južne vesti, na neprodužavanja ugovora žale se i radnici Leonija u Nišu i Prokuplju, Džonsona u Nišu, kao i Elrada i Grunera u Vlasotincu.

„Što se tiče neprodužavanja ugovora, niko nikom ne može da pomogne. Država je digla ruke od radnika i porobila ga. Znamo kakav je zakon donet 2014. u korist poslodavaca. Prava radnika su minimalna. Uskraćena su i prava koja ima u vezi sa državnim praznicima jer poslodavac može da traži od njega da radi ako je potrebno, a poslodavci to vešto koriste. Borimo se kroz sindikate na različite načine. Sramota države je što porodilje koje se vrate sa bolovanja i imaju uslove da dobiju na neodređeno dobiju zamenski ugovor. Ima žena koje rade 4-5 godina, ali nemaju za stalno. Sa druge strane, pričaju kako im je natalitet jako bitan“, kazao je Stojanović.

Negde smanjen obim posla, negde “individualna” neprodužavanja ugovora

Fabrika Gruner iz Vlasotinca potvrdila je da je otpustila „određeni broj“ radnika koji rade u kompaniji već više od 15 godina, pišu Južne vesti.

Kako su naveli iz kompanije, ovaj potez jeste za dobrobit zaposlenih koji ostaju ali i zarad usklađivanja broj zaposlenih sa potrebama kupaca.

„Veoma nam je žao što se dešavaju ove nemile stvari, pogotovo sa ljudima koji rade u kompaniji već više od 15 godina. Za sada pa do kraja godine preduzeće ima stabilan izvoz sa brojem upošljenika koji je trenutno upošljen. Očekujemo upošljenje stručnog kadra koji će se baviti radom na kontinuiranom unapređenju proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija za naše nove projekte“, naveli su iz Grunera.

Kako su dodali, očekuju i povratak onih koji su bili “nemilo” obuhvaćeni krizom koja je pogodila automobilski sektor i tvrde da dalja otpuštanja ne planiraju.

Iz Elrada naveli su da su u prvoj polovini prošle godine otpustili 40 radnika zbog pada broja porudžbina kupaca i da su primorani da smanje broj radnika za još 25 jer ne mogu da zadrže sve zaposlene zato što pokazatelji poslovanja nisu na tom nivou da mogu da imaju toliko radnika.

„Mi smo društveno odgovorna kompanija koja u svim svojim sferama poslovanja primenjuje principe društvene odgovornosti i kao takva smo transparentno i u skladu sa Zakonom sproveli postupak utvrđivanja viška i spremni smo da svojim zaposlenima koji trpe negativan efekat ovog postupka pružimo svu moguću podršku“, naveli su iz Elrada.

U Leoniju otvorene pozicije

Iz Leonija, sa druge strane, ističu da čak imaju otvorene pozicije u različitim sektorima i da zapošljavaju radnike, a da neprodužetak ugovora onima koji rade na određeno može da se desi iz brojnih razloga, a ne zbog viška zaposlenih.

„Podvlačimo da se takve odluke donose na individualnoj bazi i zavise od različitih faktora, uključujući ispunjenje ugovornih obaveza od strane zaposlenog/zaposlene, evaluacije njegovih/njenih performansi i usklađenost sa organizacionim ciljevima. Važno je naglasiti da su ove odluke isključivo u vezi sa konkretnim pojedincem i ni na koji način nisu u vezi sa bilo kakvim restruktuiranjem“, naveli su iz kompanije Leoni.

Južne vesti nezvanično saznaju da je do smanjenog obima posla došlo i u Džonsonu u Nišu i da oko 20 ugovora ističe u martu ove godine. Međutim, zvaničnog odgovora te kompanije još nema, kao i odgovora Jure i Aptiva.

Aunde ponovo dobila milionske subvencije od države

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.