Srbija

14.06.2024. 16:35

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Fabriku za preradu otpadnih voda u Beogradu gradiće francuske firme Suez i Vinci

Foto: Pixabay

Srbija

14.06.2024. 16:35

Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu u Beogradu biće poveren konzorcijumu „Suez International SAS“ i „Vinci Construction Grands Projets“. 

Ministar finasnija Siniša Mali potpisao je Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i konzorcijuma koji čine „Suez International SAS“ i „Vinci Construction Grands Projets“ u vezi sa projektovanjem, izgradnjom, finansiranjem, radom i održavanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu, saopšteno je iz Ministarstva.

Mali je tom prilikom naglasio da Srbija sa francuskim kompanijama sprovodi mnoge veoma važne projekte kao što su izgradnja metroa u Beogradu, izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči, a partneri su i na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

„Zadovoljni smo saradnjom sa francuskim kompanijama, ali važno je i da idemo dalje i nađemo neke nove projekte. Treba da idemo u korak sa novim tehnologijama i drago mi je što čujem da su mnoge francuske kompanije zainteresovane za ulaganja u toj oblasti“, naveo je ministar Mali.

Beograd je jedini glavni grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda i sve svoje otpadne vode ispušta u reke Savu i Dunav.

Taj problem bi trebalo da se reši izgradnjom postrojenja za preradu otpadnih voda, što predstavnici vlasti najavljuju godinama unazad.

U februaru 2022. godine Skupština Srbije usvojila je zakon o potvrđivanju kredita od 203,7 miliona evra koji je osiguran kod kineske državne kompanije China Export & Credit Insurance Corporation, dok su kao zajmodavci navedene banke BNP Paribas i Unicredit bank. 

Ta sredstva namenjena su za finansiranje prve faze projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.

Prva faza izgradnje postrojenja obuhvata izgradnju infrastrukture, nove kanalizacione crpne stanice Ušće – Nova, te rekonstrukciju crpne stanice Mostar.

Sam ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda potpisan je još 2020. godine.

Sporazumi su potpisani između ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompanije „China Machinery Engineering Corporation“ ( CMEC) u Srbiji i JКP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Druga faza projekta, podrazumeva izgradnju same fabrike. Prva i najveća fabrika centralnog kanalizacionog sistema Beograda trebalo bi da se gradi u Velikom selu (opština Palilula) na površini od oko 100 hektara.

Ispod reke Save postaviće se cevovodi za odvođenje otpadnih voda

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.