Vesti iz zemlje

21.06.2021. 14:53

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Firma Dejana Stankovića gradi višespratnice između Slavije i Manježa

Kompanija u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića, planira izgradnju stambeno-poslovnog prostora....

Foto: Plan detaljne regulacije bloka

Između Trga Slavija i parka Manjež u Beogradu razmatra se izgradnja višespratnica koje bi bile namenjene stanovanju i poslovanju. Naručilac elaborata je kompanija „STEFIAL“ d.o.o,  u vlasništvu bivšeg fudbalskog reprezentativca i aktuelnog trenera FK Crvena Zvezda, Dejana Stankovića.

Kako je za Novu ekonomiju potvrdio direktor kompanije Dragan Ruvarac, „STEFIAL“ je i investitor projekta.

On je ocenio da je taj deo trenutno „ruglo grada“, a da je u planu da se gradi ekskuluzivan, moderan kompleks, sa zelenilom i zelenim terasama.

Kaže i da će za taj deo biti raspisan međunarodni javni konkurs gde će moći da se prijave arhitekte iz celog sveta. 

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, naime, oglasio je rani javi uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina. 

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 1,9 hektara, a potencijalno bi mogla da bude iskorišćena za mešovite gradske centre (stambeno-poslovne zgrade) i proširenje mreže saobraćajnica. 

„U odnosu na značaj i potencijal lokacije, prostor Slavije je neadekvatno iskorišćen, nejasan i nedovoljno prepoznatljiv“, piše u dokumentaciji. 

Severoistočni deo bloka, između ulice Кralja Milana i interne saobraćajnice, planiran je za zonu mešovitog gradskog centra, sa zgradama do devet spratova gde bi više etaže bile predviđene za stanovanje.  

Prizemlje je, kako piše, obavezno namenjeno „delatnostima šireg spektra“, odnosno lokalima za izdavanje, a kao potencijalne namene za taj prostor u elaboratu se navode trgovina, poslovanje, ugostiteljstvo, zanatske usluge, predškolske ustanove kapaciteta do 30 dece, zdravstvene ustanove, sale za rekreaciju, garaže i slično. 

U postojećim objektima koji se nalaze na potezima mešovite namene u planu je transformacija prizemlja, suterena i eventualno ostalih etaža u poslovne i javne sadržaje, dok su na neizgrađenom delu ovog bloka predložene nova zgrade. 

Na području plana nalazi se i zgrada Narodne banke Srbije, koja se neće menjati. 

Pristup planiranim objektima u delu bloka prema ulici Кralja Milana potrebno je obezbediti sa interne saobraćajnice na koju se može pristupiti isključivo iz ulica Кralja  Milutina i Svetozara Markovića, piše u elaboratu. 

„Interna protivpožarna saobraćajnica prolazi sredinom bloka i povezuje ulice Svetozara Markovića i Кralja Milutina. Ulica razdvaja zonu mešovitih gradskih centara i komercijalnu zonu, a u postojećem stanju predstavlja i jedini pešački prolaz kroz blok“. 

Plan je na javnom uvidu od 21. juna do 5. jula u zgradi Gradske uprave Beograda. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.