Vesti iz zemlje

30.09.2019. 15:49

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Firma direktora Niš-Ekspresa preuzima akcije Niš-Ekspresa

Firma u vlasništvu generalnog direktora Niš-Ekspresa, koja se bavi izradom predmeta od plastičnih masa i posluje sa gubitkom, podnela je ponudu za preuzimanje akcija tog prevoznika.

Društvo za izradu predmeta od plastičnih masa Bokić Gojko objavilo je 13. septembra ponudu od 1.537 dinara po jednoj običnoj i jednoj preferencijalnoj akciji, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

Ova firma je 100 odsto u vlasništvu direktora Niš-Ekspresa Zorana Jovanovića i već poseduje 49,2 odsto akcija Niš-Ekspresa sa pravom glasa i 40 odsto preferencijalnih akcija bez prava glasa, pokazuju podaci APR-a i Centralnog registra hartija od vrednosti.

Nakon najavljene kupovine Jovanović će postati vlasnik 50,7 odsto akcija sa pravom glasa i 59,9 odsto preferencijalnih akcija, navodi se u ponudi za preuzimanje.

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je ovo preuzimanje u avgustu, o čemu je pisao dnevni list Politika.

Bokić Gojko d.o.o. osnovana je 3. novembra 2016. a njen prvi vlasnik bio je Gojko Bokić. On izlazi iz vlasništva 16. decembra iste godine a vlasnik postaje Zoran Jovanović, dok Bokić ostaje kao direktor.

Ova firma ima jednog zaposlenog, a poslednje dve godine završavala je sa gubitkom, pokazuju finansijski izveštaji podneti Agenciji za privredne registre.

Tako je nakon 2016, kada je ostvarila neto dobitak od 207.000 dinara, ova firma završila 2017. sa neto gubitkom od 1.727.000 dinara i 2018. sa neto gubitkom od 641.000 dinara.

Akcionarsko društvo Niš-Ekspres imalo je u 2018. godini prosečno 1.404 zaposlenih i neto prihod od 4,6 miliona dinara, ali je 2017. završila sa neto gubitkom od 141,5 miliona.

Pored Bokić Gojko d.o.o, u vlasništvu Niš-Ekspresa je i Delta Real Estate sa 48,4 odsto akcija sa pravom glasa.

Do sada su ova dva preduzeća zajednički vršila kontrolu nad Niš-Ekspresom, a nakon kupovine akcija ovo će se „promeniti u neposrednu pojedinačnu kontrolu“ koju će vršiti Bokić Gojko d.o.o, navodi se u zaključku Komisije za zaštitu konkurencije.

Filip Rudić

PROČITAJTE JOŠ:

Šta sve Telekom ima, šta kupuje, i za koliko para?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.