Vesti iz zemlje

10.01.2022. 13:09

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Formira se registar državljana od 16 do 29 godina za pomoć od 100 evra

Ministarstvo finansija formiraće i voditi privremeni registar državljana Srbije od 16 do 29 godina, kojima će se uplaćivati novčana pomoć od 100 evra, piše u predlogu zakona koji je upućen u skupštinsku proceduru. Vlada ...

frankes/Wikimedia

Ministarstvo finansija formiraće i voditi privremeni registar državljana Srbije od 16 do 29 godina, kojima će se uplaćivati novčana pomoć od 100 evra, piše u predlogu zakona koji je danas upućen u skupštinsku proceduru. 

Vlada Srbije usvojila je predlog Zakona o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina, kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19.

Zakon bi trebalo da reguliše sačinjavanje i vođenje Privremenog registra državljana Srbije od 16 do 29 godina, kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije, način uplate novčane pomoći za ublažavanje posledica pandemije i druga pitanja od značaja za dobijanje ove novčane pomoći.

Novčana pomoć je namenjena licima od navršenih 16 godina do navršenih 29 godina i isplaćuje se u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti. 

Ministarstvo finansija isplatu pomoći započeće u februaru. 

Podaci iz Privremenog registra obrisaće se po isteku godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakon, piše u predlogu. 

Koje će podatke sadržati registar?

U privremenom registru nalaziće se jedinstveni matični broj građana, registarski broj važeće lične karte, naziv banke kod koje je otvoren ili će biti otvoren račun tog primaoca novčane pomoći, a na koji će se uplatiti novčana pomoć.

Kada su u pitanju primaoci novčane socijalne pomoći podatke o njima dostavlja Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Za primaoce socijalne pomoći potrebni su: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, način isplate novčane socijalne pomoći iz evidencije primalaca novčane socijalne pomoći, broj tekućeg računa primaoca novčane socijalne pomoći kome se materijalna podrška uplaćuje preko tog računa, piše u predlogu zakona. 

O licu u zavodu za izvršenje krivičnih sankcije, Ministarstvo pravde, odnosno Uprava za izvršenje krivičnih sankcija dostavlja sledeće podatke: ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, matični broj lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija koji je dodeljen prilikom stupanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, depozitni račun zavoda za izvršenje krivičnih sankcija na koji se uplaćuje novčana pomoć.

Prijave za uplatu novčane pomoći biće u periodu od 15. do 30. januara, elektronski preko portala Uprave za trezor. 

Izuzetno, kako se navodi u predlogu zakona, primaocu novčane socijalne pomoći i licu u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija novčana pomoć uplaćuje se bez podnošenja prijave. 

Novčana pomoć od 100 evra, kako navodi Vlada, je nastavak preduzetih mera ciljane podrške državljanima Srbije od 16 do 29 godina, a koje imaju za cilj povećanje agregatne tražnje i privrednih aktivnosti uz stvaranje uslova za poboljšanje društvenog položaja ove kategorije lica kao oblasti od opšteg interesa za Srbiju. 

„Naime, radi se o licima koja su u fazi školovanja, odnosno koja su upravo završila školovanje. Navedeno dovodi do činjenice da je navedenim licima neophodno više vremena da ostvare zaposlenje, odnosno da savladaju tražene kompetencije i steknu iskustvo koje bi ih kvalifikovale na tržištu rada“,  piše u predlogu Zakona. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.