Francuska agencija za razvoj odobrila zajam Srbiji od 50 miliona evra

Foto: Pixabay

Francuska agencija za razvoj (AFD) odobrila je prvu fazu zajma podrške javnom sektoru Srbije za reformu u oblasti klimatskih promena, u iznosu od 50 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Ovaj program obuhvata zajam od 50 miliona evra i subvenciju od 500.000 evra, a pored toga, Vlada Srbije može da računa i na finansijsku i tehničku podršku AFD-a u procesu tranzicije ka smanjenju emisije ugljen-dioksida i postizanju zelenog rasta.

Kako se navodi u saopštenju AFD na ovaj način podržava mapu puta definisanu Zakonom o klimatskim promenama, koji je usvojen 18. marta u Skupštini Srbije.

„Uspostavljanjem okvira za usvajanje mera u cilju smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i jačanja otpornosti različitih sektora srpske privrede na klimatske promene ovaj zakon donosi i pravni osnov za realizovanje klimatskih obaveza zemlje u skladu sa Pariskim sporazumom“, navodi se.

Direktor regionalne kancelarije AFD-a za Zapadni Balkan, Dominik Otberg rekao je da je ovaj program takođe u skladu sa obavezama koje je Francuska preuzela da podrži reforme Srbije u cilju njenog pristupanja Evropskoj uniji.

AFD je prisutna na Zapadnom Balkanu od 2019. godine, preko svoje regionalne kancelarije čije je sedište u Beogradu.

AFD je dobila mandat da podrži zemlje u regionu u ispunjavanju standarda EU i primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Počevši od 2019. godine, AFD je odobrila više od 300 miliona evra u različitim zemljama Zapadnog Balkana, u većini slučajeva u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Francuska agencija za razvoj je takođe član Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i akreditovana je od strane Evropske komisije za upravljanje fondovima i projektima u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Aleksandar

    Sve pare će otići u plate opštinara nema tu nikakve zelene energije.