Srbija

17.06.2024. 16:57

Nova Ekonomija

Autor: Anica Kovačević

Francuski novinari u poseti Srbiji: Mediji ne mogu sami protiv korupcije, potrebne su institucije

UNS

Srbija

17.06.2024. 16:57

Mediji sami ne mogu ništa protiv korupcije i zloupotrebe pravde – zato je potrebno formirati ekosistem u kom postoje pravosuđe i institucije koje svojom transparentnošću daju podršku medijima u toj borbi, rečeno je u razgovoru novinara iz Francuske i Srbije na temu „Uloga novinara u procesu sprečavanja i borbe protiv korupcije“.

„Bez podrške nezavisnih tela i bez nepristrasnog pravosuđa, novinari su nemoćni i imaće poteškoće da u radu ostanu nezavisni“, rekao je zamenik direktora i urednik lista Figaro, Filip Želi (Philippe Gelie) i dodao kako „dobar novinar mora da bude pre svega pošten, da se drži činjenica i da poštuje svoju publiku.“ 

Takođe, Želi je ukazao i na poteškoće sa kojima se novinari suočavaju, pre svega na to da budu finansijski i politički nezavisni, ali ističe kako nikako ne smeju biti korumpirani – budući da moć medija počiva na kredibilitetu. 

„Moć medija zavisi od njihovog kredibiliteta – ali ne samo od kredibiliteta novinara lično, već i kredibiliteta koji utiče na prijemčivost javnosti“, rekao je Želi.

Vandril Lanoc, istraživački novinar i urednik emisije Cash investigation, istakao je činjenicu kako „novinar ne može i ne treba da radi sam, već bi trebalo da se poveže sa drugim kolegama u svojoj zemlji, ali i u okviru međunarodnog sistema.“

Govoreći o tome kako je u Francuskoj, on je rekao kako je tamo istraživačko novinarstvo priznato i da se javnost interesuje za istraživanja o povezanosti politike i finansijskih skandala.

Lanosova emisija Cash investigation se bavi istraživanjem korupcije i skandalima u poslovnom svetu, što je često povezano sa politikom, ali se redovno emituje na francuskoj nacionalnoj televiziji, u udarnom terminu.

Razgovor srpskih i francuskih kolega organizovalo je Udruženje novinara Srbije u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije i Ambasadom Francuske u Srbiji.

Koalicija za slobodu medija: Zakon o „stranim agentima“ uvodi cenzuru u RS

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.