Vesti iz zemlje

30.04.2024. 07:00

Autor: Katarina Pantelić

Frilenserima danas ističe rok za plaćanje prve rate poreza i doprinosa

Foto: unsplash.com

Frilenseri u Srbiji imaju rok do 30. aprila da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine, objavila je Poreska uprava.

Pošto oni spadaju u kategoriju samooporezivanja, Poreska uprava im ne šalje poreska rešenja, već pojedinci moraju sami da obračunaju svoje obaveze pomoću kalkulatora na sajtu Poreske uprave i plate ih podnošenjem prijave PP OPO-K.

Kao i u prethodnoj godini, od kada je sistem samooporezivanja frilensera počeo da funkcioniše, radnici na internetu mogu da izaberu jedan od dva modela po kojima će im se obračunati iznos poreza i doprinosa za ceo prvi kvartal koji bi trebalo da plate.

Ukoliko frilenser ne podnese prijavu u predviđenom roku, postoji mogućnost podnošenja neblagovremene poreske prijave.

Međutim, u tom slučaju, pored poreza i doprinosa, podleže obavezi plaćanja zatezne kamate. Visina kamate zavisi od iznosa prijavljenih prihoda i broja dana kašnjenja.

Iz Poreske uprave istakli su da je za neblagovremeno podnošenje poreske prijave predviđena novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.

Od sada i overa zdravstvene knjižice moguća

Poreska uprava objavila je da je od sada frilenserima svih kategorija u Srbiji omogućeno da automatski overe zdravstvene knjižice uz pomoć Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Overa zdravstvene knjižice se vrši svakodnevno pomoću uvezanih informacionih sistema Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Poreske uprave.

Dodatno, za osigurana lica koja redovno uplaćuju doprinose, a nemaju i dalje overenu knjižicu ostaje mogućnost dostave uverenja Poreske uprave nadležnoj filijali, odnosno ispostavi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prema prebivalištu, na osnovu koga će knjižica biti overena.

Provera, da li je i do kog datuma zdravstvena knjižica frilesnsera overena, se može izvršiti na linku.

Ministarstvo finansija: Portal Frilenseri samo za prihode ostvarene od 1. januara 2023. godine

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.