Vesti iz zemlje

27.07.2016. 17:33

eKapija

Autor: Nova Ekonomija

‘Galeniku’ žele fabrike iz Indije i Brazila i britansko-ruski konzorcijum

Ponude za privatizaciju Galenike putem strateškog partnerstva dostavila su tri ponuđača: Cadila Pharmaceuticals Limited iz Indije, EMS S.A. iz Brazila i konzorcijum Frontier Pharma Limited iz Velike Britanije i LLC NPA Petrovax Pharm iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Otvaranje prijava će se održati 29. jula 2016. u Ministarstvu privrede, kada će se otvoriti samo koverta koja sadrži podatke o ponuđaču i oceniti i analizirati dostavljena dokumentacija.

Ponude za Strateško partnerstvo će biti rangirane tako da će prednost imati onaj ponuđač koji ponudi zaposlenje za najveći broj radnika u Galenici, ističe se u saopštenju. 

Pored toga, prilikom rangiranja ponuda uzeće se u obzir i ponuđeni iznos dokapitalizacije Galenike za 25% kapitala i ponuđeni prihod Republike Srbije prilikom prodaje kapitala Galenike nakon isteka Strateškog partnerstva.

Konačnu Rang listu usvaja Vlada Republike Srbije i proglašava najpovoljnijeg ponuđača. Pregovori sa prvorangiranim ponuđačem traju najduže 90 dana. 

Postupak privatizacije Galenike se sprovodi modelom strateškog partnerstva putem dokapitalizacije novčanim ulogom u minimalnom iznosu od sedam miliona evra, kojom strateški partner stiče 25% akcijskog kapitala Galenike. 

U periodu trajanja Strateškog partnerstva, koje ne može biti duže od pet godina, Strateški partner će sprovesti operativno i finansijsko restrukturiranje Galenike čime će, kroz povećanje vrednosti Galenike, biti stvorena dodatna vrednost za Republiku Srbiju koja ostaje većinski vlasnik.

Po okončanju Strateškog partnerstva, a nakon uspešnog operativnog i finansijskog restrukturiranja Galenike, organizovaće se zajednička prodaja većinskog kapitala Galenike, a čime se očekuje da će privatizacioni prihodi za Republiku Srbiju biti maksimizovani, ističe se u saopštenju. 

Strateški partner je u obavezi da obezbedi najmanje pet rukovodilaca kojima će biti povereno operativno upravljanje Galenikom u periodu trajanja strateškog partnerstva, a koji imaju minimalno po 10 godina iskustva, od čega najmanje pet godina na rukovodećim pozicijama u farmaceutskim kompanijama i/ili na poslovima finansijskog ili operativnog restrukturiranja. 

U skladu sa Zakonom o privatizaciji Republika Srbija namerava da podrži restrukturiranje Galenike u periodu Strateškog partnerstva kroz konverziju obaveza Galenike prema državnim poveriocima u kapital, kao i kroz sprovođenje socijalnog programa i aktivnu podršku u periodu trajanja Strateškog partnerstva putem učešća u organima upravljanja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.