Vesti iz zemlje

13.12.2021. 16:34

Nova ekonomija, štampano izdanje

Autor: Nova Ekonomija

Gas na poreskim izuzecima i u narednoj godini

Vlada Srbije, kao i prethodne godine, odstupa od jednakosti u oporezivanju i uvodi vrlo diskutabilne izuzetke uz budžet Srbije za 2022. Još letos je prilikom povećanja minimalca od 9,4 odsto, kao ustupak poslodavcima, najavljeno povećanj...

Pexels

Vlada Srbije, kao i prethodne godine, odstupa od jednakosti u oporezivanju i uvodi vrlo diskutabilne izuzetke uz budžet Srbije za 2022.godinu, navodi se u analizi budžeta objavljenoj u najnovijem broju štampanog izdanja Nova ekonomije. 

Još letos je prilikom povećanja minimalca od 9,4 odsto, kao ustupak poslodavcima, najavljeno povećanje neoporezivog dela zarada sa 18.300 na 19.300 dinara i smanjenje doprinosa za PIO sa 25,5 na 25 odsto, podseća se u tekstu koji analizira budžet za 2022. 

Produžene su i olakšice za zapošljavanje novih radnika do kraja 2022. godine. Uvedena je i nova olakšica za novozaposlene, tako da se oslobađaju plaćanja 100% doprinosa za PIO i 70% poreza za zarade veće od 75.600 dinara (to je bruto) do kraja 2024. godine.

Poreski sistem treba da bude pravičan i da omogući svima iste uslove poslovanja. Međutim, Vlada, kao i prethodne godine, odstupa od jednakosti u oporezivanju i uvodi vrlo diskutabilne izuzetke.

Prvi put se uvodi vremenski neograničeno potpuno oslobađanje od doprinosa za PIO za zaposlene na poslovima istraživanja i razvoja, uz umanjenje 70% poreza na njihove zarade. Nejasno je na koga će se sve to odnositi; detalje tek treba da propiše ministar finansija. Utisak je da će država time da „časti“ Majkrosoft i neke druge moćne kompanije, a verovatno će se ovajditi i budući kupac instituta „Jaroslav Černi“.

Dodatno je prošireno oslobađanje tzv. „kvalifikovanih novozaposlenih“, pa će tako poslodavci sa manje od 30 zaposlenih moći da plaćaju znatno umanjene poreze i doprinose čak do kraja 2025. godine.

Poslodavci će za sve novozaposlene sa zaradom većom od 76.500 dinara dobiti oslobođenje plaćanja doprinosa za PIO i umanjenje 70% poreza na zarade do kraja 2024. godine.

Mlađi od 40 godina koji prihoduju oko 60.000 evra godišnje ili manje biće oslobođeni godišnjeg poreza na dohodak, za razliku od ostalih koji će morati da plate taj porez ako su primili više od 30.000 evra (tačni iznosi će biti poznati u februaru).

Ako Vlada nastavi da ovako selektivno uvodi izuzeća, poreski sistem će postati izuzetno komplikovan i nepravičan. A kada je nešto komplikovano i kada se stalno „podešava“, to je idealna podloga za lobiranje i korupciju.

Povećanje plata i penzija poješće inflacija (BUDŽET 2022) 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.