Vesti iz zemlje

23.09.2020. 17:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Godinu dana od afere sa matičnim ćelijama: U toku krivični postupak, pronađeni skoro svi uzorci

Ovih dana je tačno godinu dana kako je poznati beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković razokrio prevaru poznate svetske kompanije za čuvanje matičnih ćelija  Krio sejv (CryoSave), a kompanija izgubila dozvolu za rad.U ...

FOTO: Cryosave

Ovih dana je tačno godinu dana kako je poznati beogradski advokat za pravo konkurencije, Rastko Petaković, razokrio prevaru poznate svetske kompanije za čuvanje matičnih ćelija  Krio sejv (CryoSave), a kompanija izgubila dozvolu za rad. 

U izjavi za Novu ekonomiju, on sumira šta se  dogodilo u skandalu svetskih razmera budući da je ovoj kompaniji matične ćelije iz pupčanika na čuvanje poverilo skoro 13.000 porodica  iz Srbije, a iz celog sveta više od 200.000 porodica.

Za 20 godina čuvanja klijenti su plaćali oko 1.800 evra po uzorku.

Nema mnogo promena otkako je krenula situacija sa Covidom, kaže on. 

Od otvaranja efere i stečaja kompanije, započet je i krivični postupak u Švajcarskoj protiv Frederica Amara, kao odgovornog lica – direktora CryoSave AG (sada u stečaju) zbog zbog kršenja švajcarskih propisa o tkivima i organima, prevarnih radnji u vezi sa stečajnim postupkom i zloupotrebe ličnih podataka. 

 U tom postupku angažovali smo švajcarske advokate i stekli status oštećene strane, tako da možemo da učestvujemo u postupku, u dokazivanju itd, kaže Petaković.

Kako navodi, roditelji su dobili  potvrdu od Famicorda (kompanija u koju su prebačeni uzorci iz Krio Sejva) da su gotovo svi uzorci pronađeni i identifikovani.

„Mislim da oni sada govore o 99% i više uzoraka. Deo još uvek nije pronađen i nije transportovan, ali radi se o izuzetno malom broju. Famicord je u Srbiji angažovao osobu da bude u kontaktu sa porodicama iz Srbije“, kaže on.

Podsećamo, Cryosave, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je pre godinu dana dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije.

Prethodno su roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje dece u ovoj banci, mesecima  dobijali  obaveštenja o transportu u Poljsku, u banku FamiCord (PKBM). 

Kako je Petaković prošle godine obavestio domaću javnost, taj transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, Cryosave je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. 

Kad je utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda kod Cryosave, advokat je podneo krivičnu i administrativnu prijavu protiv Cryosave. 

Prevaru kompanije Petaković je ustanovio nažalost kad su propali uzorci matičnih ćelija njegove ćerke. 

Kako je preneo Blic, Petakovići su imali nadu da će svoju sedmogodišnju ćerku koja ima autizam da izleče matičnim ćelijama koje su uzete po njenom rođenju. 

Međutim, stvari počinju da se komplikuju na putu od Švajcarske banke do klinike u Americi gde je trebao da se počne sa terapijom, kada su roditelji ustanovili da su matične ćelije uništene zbog nepoštovanja pravila o transpostu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.