Vesti iz zemlje

07.02.2023. 17:22

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Goran Vesić na čelu radne grupe za izgradnju užičke obilaznice

Vesić je bivši drugi čovek Grada Beograda...

Foto: Nova ekonomija

Autoput Beograd-Čačak, ilustracija

Ministar građevine Goran Vesić nalazi se na čelu nove radne grupe za izgradnju obilaznice oko Užica.

Kako se navodi na sajtu Grada Užica, rešenjem ministra građevine krajem januara formirana je nova Radna grupa za izgradnju obilaznica oko Gornjeg Milanovca, Požege, Loznice i Užica, kao i izgradnju deonice državnog puta Dub-Dubci u dužini od 6,3 kilometara sa tunelom ispod prevoja Kadinjača.

Vesić će rukovoditi grupom, čiji je zadatak da koordinira i prati sve aktivnosti na realizaciji pomenutih projekata.

Izgradnja obilaznice oko Užica Zaključkom Vlade Republike Srbije od 28. aprila 2021. godine proglašena je projektom od nacionalnog interesa.

Ipak, do realizacije tog projekta koji je ozbiljnije započet pre 20 godina, i dalje nije došlo.

U martu prošle godine potpisan je ugovor o projektovanju i izgradnji vredan 29,8 miliona evra sa kineskom kompanijom „Power Construction Corporation of China Limited“.

Kako je predviđeno projektom na trasi dugoj oko 4,8 kilometara, pored visećeg mosta u dužini od 250 metara, gradi se još pet kraćih mostova na samoj trasi užičke obilaznice kako bi se put zaštitio od eventualnog klizišta odnosno pomeranja tla.

Obilaznica će u značajnoj meri rasteretiti saobraćaj u samom gradu i povećati bezbednost svih učesnika, doprineti smanjenju zagađenja vazduha i veliki transport izmestiti iz centra grada, poručuju nadležni.

Urbanistički projekat, kao najvažniji dokument koji se donosi pre izdavanja građevinske dozvole, predstavljen je u decembru.

Kako se dodaje, krajem februara očekuje se usvajanje Urabnističkog projekta od strane nadležnog ministarstva, a na proleće i izdavanje građevinske dozvole.

Izvođač radova na ovom projektu već je započeo izgradnju građevinskog kampa u selu Volac, na putu Užice-Bajina Bašta.

Pre rečima nadležnih, ta baza će nakon završetka obilaznice služiti izvođaču radova i na projektu izgradnje deonice državnog puta Dub- Dubci, tunela Kadinjača i pristupne saobraćajnice sa obe strane na teritorijama grada Užica i opštine Bajina Bašta.

Građani traže kažnjavanje zagađivača reke Đetinje u Užicu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.