Foto: Nova ekonomija

Gorenje prodaje “Tiki” u Staroj Pazovi

Foto: Nova ekonomija
Slovenačka kompanija "Gorenje” uskoro objavljuje poziv za dostavljanje ponuda za svoju fabriku Gorenje "Tiki" u Staroj Pazovi, koja proizvodi male bojlere.

Ova kompanija iz Velenja, koja je u vlasništvu kineskog Hisensea, očekuje interesovanje nekoliko ponuđača koji proizvode bojlere i klima uređaje iz Evrope i SAD, prenosi portal eKapija.

Gorenje je još prošle godine otpočelo prodaju fabrike "Tiki”, koja trenutno zapošljava 30 ljudi u Sloveniji i 520 u Srbiji, ali je proces obustavljen, zbog preuzimanja od strane Hisensea, prenosi agencija STA.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsećanja radi, januara 2007. godine potpisan ugovor sa Gorenjem (fabrika "Tiki") o dodeli bespovratnih sredstava iz Nacionalnog investicionog plana za podsticaj investicija. Slovenci su iz NIP-a dobili 310.000 evra, odnosno 2.000 evra po novozaposlenom, preneo je Danas iz 2007. godne.

Kada je reč o fabrikama Gorenja u Srbiji - u Valjevu, Staroj Pazovi i Zaječaru, one su ostvarile ukupni neto izvoz od 654 miliona evra za period od 2008. do 2017. godine, pokazuje istraživanje „100 Najvećih – 100 najboljih u Srbiji" u izdanju Business Info Grupe.

Ove kompanije bele tehnike u tom periodu izvezle su robu u vrednosti 1,2 milijarde evra, a uvezle za 654 miliona evra.

Prema oceni autora „100 najvećih -100 najboljih u Srbiji", jedan od glavnih razloga za ovakav rezultat jeste dolazak Gorenja među prvima na srpsko tržište, kao i jaka državna podrška kroz subvencije.
 
Takođe, niska cena radne snage, ali i mogućnosti izvoza na rusko tržište značajno je uticalo na ovakav rezultat.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara