'Gorenje' u Valjevu danas nastavilo proizvodnju

Foto: Nova ekonomija

Fabrika rashladnih uređaja "Gorenje" u Valjevu danas je nakon tri nedelje pauze zbog epidemije koronavirusa nastavila proizvodnju, prenose Večernje novosti.

Kompanija "Hisens Gorenje" je navela da je dvoje njihovih radnika u toj fabrici pozitivno na korona virus, da su u dobrom zdravstvenom stanju, a da su zaraženi u "porodičnom okruženju" tokom tronedeljne obustave proizvodnje. 

"Iako su naši zaposleni zaraženi van radnog mesta, u skladu sa propisanim merama, 14 kolega koji su pre obustave proizvodnje sa njima bili u kontaktu, upućeni su u samoizolaciju od 28 dana", saopštilo je "Gorenje".

Bez znakova oboljenja u samoizolaciji se nalazi još jedan zaposleni koji je tokom odmora bio u kontaktu sa zaraženim osobama, a dodatna mera predostrožnosti je da će se na radna mesta vratiti samo zaposleni čiji članovi domaćinstva ne rade u zdravstvenim ustanovama.

"Oni će posao obavljati od kuće, ako priroda radnog mesta to dozvoljava, ili će do kraja vanrednog stanja biti na prinudnom odmoru i primati 70 odsto plate", javljaju Novosti.

Sindikat zaposlenih u ovoj valjevskoj fabrici prethodno je na poslodavce apelovalo da se sa nastavkom proizvodnje otpočne 27. aprila, obzirom da se period vrhunca epidemije u Srbiji, koji je "najrizičniji za zaposlene", još uvek očekuje.

Sindikat zaposlenih u "Gorenju" je naveo da je primio veliki broj pritužbi radnika koji se boje za svoju bezbednost, a zaposleni navode da ih u trenutnom vanrednom stanju policijski čas lišava slobodnog vremena. 

Sa proizvodnjom će tokom ove nedelje nastaviti i sve fabrike kompanije "Hisens Gorenje" u Evropi, a kompanija je saopštila da dobija "veoma ohrabrujuće signali sa evropskog tržišta", zbog povećane tražnje rashladnih uređaja koji se proizvode upravo u fabrici “Gorenje” u Valjevu.

Otpušteni radnici iz Hačinsona u Rumi

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • A, u Sloveniji?