Vesti iz zemlje

09.09.2021. 13:08

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

„Goša“ iz Simićeva, nekada najveći izvoznik, razmatra stečaj

Hoće li još jedna fabrika u stečaj?...

Foto: Flickr - Daniel Foster

Fabrika za proizvodnju specijalne opreme (FSO) „Goša“, koja je je pre deset godina bila najveći izvoznik među malim i srednjim preduzećima, razmatra pokretanje stečajnog postupka, vidi se iz Odluke o održavanju vandredne skupštine akcionara.

Odlukom se zakazuje vandredna skupština akcionara „Goše“ za 29. septembar, a na dnevnom redu trebalo bi da se nađu donošenje odluke o izboru predsednika skupštine, kao i donošenje odluke o podnošenju predloga za pokretanje stečajnog postupka u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije. 

Fabrika se nalazi u mestu Simićevo, na oko 30 kilometara od Smederevske Palanke, a na kraju 2020. godine imala je 137 zaposlenih.

Pre deset godina, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) dodelila je „Goši“  priznanje za najvećeg izvoznika među malim i srednjim preduzećima, kako je prenela Politika.

STEČAJ ZA GINISA, TRAJE 22 GODINE

Kako piše u tada objavljenom Politikinom tekstu, u fabrici je radilo 250 ljudi, a sve što su proiizvodili su i izvozili. Pogon fabrike izgradnjen je krajem 70-ih, kako se navodi u tekstu Politike, novcem iz kredita Fonda za razvoj po licenci nemačke kompanije „Teklamit“

Tadašnji gigant proizvodio je pokretne sistemi za podmazivanje, najviše za vojsku i velike auto-servise, a potom traktorske prikolice i cisterne za tečna đubriva.

Fabrika je 2004. godine privatizovana, a kupac je bilo preduzeće IG Group iz Beograda koje i danas poseduje 79 odsto ukupnih akcija društva. 

Vlasnici „IG Group“ su Dragoslav Miličić i Radiša Jovičić, koji je ujedno i generalni direktor FSO „Goša“.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i FSO potpisali su 20. septembra 2010. ugovor o proširenju i modernizaciji proizvodnje i otvaranju 55 novih radnih mesta u „Goši“, piše u tekstu Politike. Ukupna vrednost projekta bila je oko 700.000 evra, a država je obezbedila podsticaj od 6.000 evra po svakom novozaposlenom radniku, ukupno 330.000 evra.

Pravo glasanja imaju svi akcionari, a osim firme „IG Group“, akcije poseduju i firma „Kondor I“ iz Smedereva (3 odsto), OTP Banka (1,5 odsto) i drugi manji akcionari sa manje od jednog procenta akcija.

JOŠ 76 PREDUZEĆA ČEKA KUPCA ILI STEČAJ

Fabrika je iz godine u godinu imala sve manje poslovnih prihoda pa je tako 2018. godine imalo prihode od 913 miliona dinara, naredne, 2019, 427 miliona dinara i prethodne, 2020. godine, 193 miliona dinara. 

Istovremeno i rezultati su bili sve lošiji pa je 2018. godine fabrika bila u dobitku 40,5 miliona dinara, dok je 2019. već beležilo neto gubitak od 123 miliona, a 2020. skoro 99 miliona dinara. 

Preduzeće je takođe na kraju svake godine imalo sve manje zaposlenih – na kraju 2018. godine – 227, 2019. godine – 206, 2020. godine – 137 radnika.

„MOSTOGRADNJA“ ZAVRŠILA U STEČAJU

U revizorskom izveštaju za 2020. godinu se navodi da akcionarsko društvo ima više sudskih i radnih sporova za koje nije rezervisalo moguće troškove koji će nastati u budućem periodu.

U periodu pandemije fabrika je radila sa trećinom proizvodnih kapaciteta i nije prekidala rad, ali je došlo do smanjenja radnika, a proizvodni proces se odvijao u veoma otežanim uslovima, navodi se u izveštaju revizora. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.