Srbija

31.10.2022. 13:33

Beta

Autor: Nova ekonomija

Grad Kragujevac konvertuje dugove Zastava oružja

Foto: Wikipedia/Marko M

Zastava oružje

Srbija

31.10.2022. 13:33

Grad Kragujevac konvertuje dug „Zastava oružja“ u osnovni kapital tog preduzeća. Konverzijom treba da budu obuhvaćena potraživanja od preko 2,6 milijardi dinara.

Kako je prenela agencija Beta, Skupština grada Kragujevca trebalo bi u petak da usvoji odluku o otpisu duga i konverziji potraživanja grada Kragujevca u trajni ulog grada u osnovni kapital Zastava oružja AD Kragujevac.

To je predložilo Gradsko veće, uz obrazloženje da je razlog za donošenje te odluke postupanje po Zaključku Vlade Srbije od 25. avgusta 2022. godine.

Kako se navodi u predloženoj odluci, konverzija se odnosi na potraživanja Grada Kragujevca po osnovu javnih prihoda.

Oni su izvorni prihodi, sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine, u iznosu od oko 186,4 miliona dinara, kao i otpis kamate u iznosu od oko 151,8 miliona dinara.

Planirano je i konvertovanje potraživanja grada po osnovu javnih prihoda. To su kako se objašnajva, ustupljeni prihodi lokalne samouprave prema Zastava oružju AD Kragujevac, sa stanjem na dan 31. decembar 2016. godine.

Oni iznose gotovo 866 miliona dinara, dok je kamata oko 1,4 milijarde dinara.

Sindikat tužio fabriku Zastava oružje

Odbornici gradske skupštine će o ovom predlogu odlučivati na zasedanju u petak.

Predsednik Samostalnog sindikata Zastava oružje Dragan Ilić rekao je agenciji Beta da je dobro što će se konačno sprovesti konverzija potraživanja o kojoj se govori više godina, čime će se relaksirati ukupna dugovanja koja fabrika ima.

On je objasnio da se konverzija odnosi na potraživanja lokalne samouprave po osnovu poreza na imovinu i zarade kao i druge poreze, sa kamatama za period do kraja 2016. godine.

Ilić je napomenuo da su ukupne obaveze fabrike po tom osnovu oko 10 milijardi dinara, od čega je glavni dug tri milijarde, a ostalo čine kamate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.