Srbija

04.10.2021. 13:14

Saopštenje, Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Grad Zrenjanin oglasio prodaju zemljišta u Ečkoj

Komentarišući taj oglas, Dušan Kokot iz zrenjaninske nevladine organizacije Građanski preokret, kaže za Novu ekonomiju da se kroz papire i procedure se formalno provlače unapred postignuti dogovori između vlasti i Linglonga:Got...

Foto: Pixabay

Srbija

04.10.2021. 13:14

Grad Zrenjanin oglasio je prodaju građevinskog zemljišta ukupne površine oko 30.000 kvadrata. Među tim parcelama nalaze se i placevi u mestu Ečka gde kineska kompanija Linglong planira da gradi stanove za svoje radnike. 

Oglašene parcele se nalaze u blizini budućeg auto-puta Beograd – Zrenjanin i gradilišta kineske kompanije Liglong. Pored Ečke prodaje se i zemljište u Melencima, lokalitetima Stražilovska, Šeferzi Đure, Klek i još nekoliko mesta na teritoriji Grada Zrenjanina.

Početna cena zemljišta u Ečkoj je 503 dinara po jednom kvadratu. Površina zemljišta koja se prodaje je 29.268 kvadratnih metara, što znači da bi prema početnoj ceni, Linglong mogao da je plati nešto manje od 15 miliona dinara, odnosno 127.000 evra.

Komentarišući taj oglas, Dušan Kokot iz zrenjaninske nevladine organizacije Građanski preokret, kaže za Novu ekonomiju da se kroz papire i procedure  formalno provlače unapred postignuti dogovori između vlasti i Linglonga.

„Gotovo sam siguran da je i početna cena dogovorena i da će se pojaviti samo jedan ponuđač – Linglong, i da će ponuda te kompanije biti prihvaćena. Javni oglas je samo zadovoljavanje forme“, smatra Kokot.

„U Ečkoj kod Zrenjanina planiraju se stanovi za 3.000 radnika iz Kine“
LINGLONG DOBIO SAGLASNOST ZA DEO FABRIKE U ZRENJANINU
KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV KOMPANIJE LINGLONG ZBOG NELEGALNE GRADNJE
GRAĐANSKI PREOKRET: ALJKAVA ODLUKA O DOZVOLI ZA LINGLONG U ZRENJANINU

Linglong je za svoju fabriku automobilskih guma već dobijao pomoć od države i Grada Zrenjanina u vidu subvencija, uređenja zemljišta i izgradnje vodovoda i kanalizacije. Zrenjanin inače već decenijama nema ispravnu vodu za piće, pa se postavljalo pitanje zašto gradska vlast nije isto tako uslužna i prema građanima, kao što je prema kinsekoj kompaniji.

Prema nalazima Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) državna pomoć u iznosu od oko 83 miliona evra Linglongu je dodeljena nezakonito.

Građanski preokret je ranije ukazivao i na nepravilnosti u izgradnji fabričkih objekata Linglonga.

Naime, građevinski inspektor utvrdio da je ta kompanija Zrenjaninu gradila osam objekata bez građevinske dozvole, na svom gradilištu fabrike guma. Zbog toga je protiv Linglonga podneta i krivična prijava.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.