Vesti iz zemlje

26.12.2018. 09:45

Dnevnik

Autor: Podaci RZS-a

Građani će moći da prijave estradne zvezde i bogataše koji ne plaćaju porez

Novi Zakon o poreklu imovine

Glavna novina Zakona o poreklu imovine bi trebalo da se usvoji i primeni u prvoj polovini 2019. godine.
U Nacrtu zakona predviđeno je da nadležni dobiju mehanizam koji će poreznicima omogućiti da provere jesu li nekretnine i skupe pokretnine poput jahti, automobila, akcija u preduzećima, štednih uloga bez obzira na valutu i slično, stečene mimo zakona. 
Provera imovine obavljaće se unakrsnim ispitivanjima, koja ako se dobro sprovedu, daju i dobre rezultate, a posao će biti poveren posebnoj poreskoj jedinici koja će biti formirana u okviru Porske uprave Srbije, piše Dnevnik. 
Novi postupak unakrsnog ispitivanja biće veoma složen. Buduća zakonska rešenja rade se po uzoru na uspešna iskustva iz sveta pa će zato i provere trajati do godinu dana. Tokom postupka poreznici će proveravati veliki broj dokumenta. To se odnosi na vrednost imovine i načine sticanja imovine, a to će se upoređivati s podacima iz poreskih prijava i računovodstva i službenih evidencija. 
Podatke o bogatašima koji bi se mogli naći na proveri poreski inspektori će dobijati na osnovu poreskih prijava, dojava građana, ali i na osnovu podataka koji kolaju u javnosti. Naime, teško se može objasniti to što, recimo, neka poznata osoba s estrade nije prijavila porez na dohodak građana, dok se istovremeno na naslovnim stranama štampanih medija hvali da je vlasnik bar nekoliko stanova u lukzusnim naseljima. 
Dakle, novi Zakon o poreklu imovine trebalo bi da omogući da se na ono što je stečeno pa utajeno plati porez i do 50 odsto vrednosti imovine. Ukoliko se tokom kontrole ustanovi da je novac stečen preko krivičnih dela platiće porez i po stopi do polovine vrednosti imovine, ali se tu neće stati. Naime, poreznici će o onome što su otkrili, odnosno na šta sumnjaju, obavestiti MUP i tužilaštvo, koje će dalje preuzeti postupak.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.