Vesti iz zemlje

18.01.2016. 10:47

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Građani nezainteresovani za zamenu poštanskih sandučića

Beograđani će imati još pet godina da se modernizuju po normama EU. U Gradskom stambenom tokom proteklog perioda gotovo da nije bilo uvećanog broja zahteva.
Nabavku novih poštanskih sandučića čini se da su sugrađani odložili i pre nego što je doneta odluka da se krajnji rok za zamenu starih, 1. januara 2016, pomeri za još pet godina.
U „Gradskom stambenom“ tokom proteklog perioda gotovo da nije bilo uvećanog broja zahteva.
Iako je još 2011. godine Zakonom o poštanskim uslugama, predviđena i obaveza da svi poštanski sandučići moraju ispunjavati evropske standarde do početka 2016. godine, ona je ostala prilično zanemarena. Čak ni kazne predviđene 2.000 dinara za fizička, odnosno 5.000 za pravna lica nisu zatrpale „Gradsko stambeno“ sa ovakim zahtevima sugrađana. 
„Pokrećemo akcije, kako bismo pre svega unapredili nivo kvaliteta života naših korisnika, među kojima je i zamena poštanskih sandučića koji ne ispunjavaju propise. Međutim, akcija nije u značajnijoj meri promenila broj zahteva koje dobijamo”, objašnjavaju iz „Gradskog stambeno“. 
Izmena tehničkih uslova podrazumevala je samo krajnji rok za zamenu, ali ne i kriterijume kakvi moraju da budu sandučići. 
Tako se podrazumeva da budu od čvrstog materijala, postavljeni na visini od 0,7 do 1,7 metara, sa unutrašnjim dimenzijama 240h75h350 milimetara, a sa otvorom najmanje širine 230h25 milimetara. Kada je reč o grupnim, propisane mere su 390h190h75 milimetara sa otvorom 230h25 milimetara. Obavezan je i okvir za označavanje imena vlasnika, i to 50 sa 10 milimetara. 
Kako do sada nije bilo sankcija za one koji to ne učine, u narednih pet godina biće formulisani pravilnici po kojima će inspektori kontrolisati primenu ove odluke. 
Za zamenu sandučića u stambenim zgradama dovoljno je obratiti se zahtevom overenim pečatom skupštine stanara koji se predaje „Stambenom“. Vlasnici nadoknađuju njihove troškove kroz plaćanje mesečne nadoknade i nemaju dodatne troškove na uplatnicama „Infostana“. 
Kada je reč o kupovini sandučića kod privatnika, njihova pojedinačna cena se kreće oko 1.800 dinara. Nešto jeftiniji su setovi ako bi stanari cele zgrade kupovali udruženo, pa se tako cena po vlasniku kreće oko 1.200 dinara.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.