Vesti iz zemlje

21.01.2021. 14:33

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Građani se žale: Platili smo brojilo 100.000, zašto da ustupimo EPS Distribuciji

Foto: Nova ekonomija

Poslednjih nedelja u javnosti se vodi polemika o tome kome pripadaju električna brojila i ostala priključna oprema koju EPS Distribucija bez naknade i putem posebnog ugovora želi da preuzme od potrošača. U brojnim polemikama na tu temu i u ugovorima o preuzimanju koji se šalju građanima ne pominje se Zakon o metrologiji koji određuje da je za ispravnost električnih brojila odgovoran proizvođač struje.

Dok traje polemika u vezi sa temom čija su električna brojila redakciji Nove ekonomije javio se potrošač iz Vrbasa, Slavko Sekulović, kome je nedavno od EPS Distribucije stigao ugovor o preuzimanju električnih brojila i druge priključne opreme.

Slavko tvrdi da je novo brojilo i prateću opremu za strujni priključak, razdvajajući strujomere u svojoj kući 2019. godine platio oko 100 hiljada dinara, ali da EPS Distribucija od njega traži da im on tu opremu sada potpisivanjem ugovora ustupi bez naknade.

Foto: Screenshot/ Račun za priključnu opremu koji je platio Slavko Sekulović prilikom razdvajanja brojila 2019.godine

„Ja neman ništa protiv da oni to (brojila i ostalu opremu) izmeste na ulicu i da oni to koriste, ali neću da pređe u njihovo vlasništvo“, kaže Slavko Sekulović.

Razdvajanje brojila se obično i radi u kućama kada postoji potreba da se za svaki sprat, odnosno stan potrošnja određuje pojedinačno, posebnim računima.

„Sada dolazim u situaciju da potpišem ugovor da mi oni „uzmu“ tih 100 hiljada, ja sam to znači „bacio u bunar“ i poklonio njima“, objašnjava Sekulović.

Foto: Screenshot/ Drugi račun koji je Slavko platio EPS-u u vreme kada je razdvajao brojilo

Ugovor o preuzimanju mu kako kaže nije bio potpuno jasan, jer je opremu uredno platio, što potvrđuje odgovarajućom dokumentacijom i računima, pa je krenuo da čita Zakon o energetici, na koji se EPS Distribucija u ugovoru poziva.

 

Foto: Screenshot/ Primerak ugovora o preuzimanju koji je stigao Slavku Sekuloviću

Naime, u novom ugovoru o preuzimanju brojila, koji je stigao na Slavkovu adresu od strane EPS Distribucije, pominje se Član 128 Zakona o energetici.

On definiše šta čini „Distributivni sistem električne energije“ i navodi da tu spadaju i „merni uređaji sa mernim ormanom ili razvodnim ormanom, odnosno razvodnim postrojenjem na mestima primopredaje u i iz distributivne elektroenergetske mreže“.

Međutim, čitajući Zakon o energetici dolazi se do člana 136 koji reguliše šta se radi u slučajevima kada se kupac ili proizvođač električne energije protive preuzimanju mernih uređaja i ostale priključne opreme od strane distributera, koji se u ugovoru EPS distribucije ne pominje.

Naime u Članu 136 Zakona o energetici piše da u tom slučaju „operator distributivnog sistema električne energije ima pravo da iste (uređaje i opremu) zameni ili izmesti o svom trošku“.

Jasno je da je to u ovom slučaju EPS Distribucija, pa se Slavko pita zašto ih zanima preuzimanje brojila, kad mogu da ih izmeste na ulicu, čemu se on i ne protivi.

U Članu 404 Zakona energetici piše i da će operator distributivnog sistema preuzeti sve merne uređaje i ostalu priključnu opremu do 31. decembra 2020. godine, kada se završava poslednja faza tog procesa.

U tom zakonu se napominje i da će se ovo preuzimanje sa kupcem ili proizvođačem urediti ugovorom.

„Nigde se ne pominje da će se preuzimanje (brojila i opreme) sprovesti bez naknade“, kaže Slavko Sekulović.

On napominje da je pažljivo čitao zakon i da mu se čini kako je Član 404 ključan u celoj priči i da se oko svega stvorila konfuzna situacija.*

Nakon čitanja Zakona o energetici na scenu stupaju i neki drugi zakoni, koji se ne pominju u primerku ugovora o preuzimanju koji je Slavko poslao redakciji Nove ekonomije.

Čija su brojila: Udruženja potrošača protiv EPS Distribucije

ŠTA KAŽE ZAKON O METROLOGIJI?

Nova ekonomija je ranije pisala o tome da je kod preuzimanja brojila nadležan i Zakon o metrologiji.

Na odredbe Zakona o metrologiji Novoj ekonomiji koje propisuju ispravnost električnih brojila nedavno je ukazao predsednik i osnivač novosadskog Udruženja za zaštitu prava potrošača Prosperitet, inženjer Radomir Ćirilović.

U Zakonu o metrologiji se reguliše odgovornost za održavanje ispravnosti električnih brojila (kao i gasomera, vodomera, itd.) i predviđa novčano kažnjavanje fizičkih, pravnih lica i privrednih društava ako ih ne održavaju po zakonu i ako im je istekao rok važnja žiga kojim se ispravnost potvrđuje.

Zakon o metrologiji inače propisuje da mora da se obezbedi prvo, periodično i vanredno overavanje merila (pozivajući se na svoje Članove 24, 27. i 28).

Provera električnih brojila inače se vrši u periodičnim vremenskim intervalima, takozvanim „baždarenjem“.

Ono važi određeni broj godina, a nakon isteka propisanog roka, potrebna je nova provera brojila od strane stručnih lica.

Članom 27 Zakona o metrologiji jasno je određeno ko odgovoran za održavanje brojila i ta činjenica je jako važna u razjašnjavanju nejasnoće koja se pojavila onda kada je EPS Distribucija krenula da šalje ugovore o njihovom preuzimanju.

U Članu 27 Zakona o metrologiji piše da su za periodično overavanje brojila električne energije, vodomera, gasomera i merila koja koriguju zapreminu tečnosti, odnosno gasa, korektora i merila toplotne energije odgovorna „lica koja prodaju vodu, odnosno lica odgovorna za merenje električne i toplotne energije i prirodnog gasa, u skladu sa propisima kojima se uređuju ove oblasti“.

Jasno je da je u tom slučaju odgovoran onaj ko proizvodu struju.

U javnosti se inače često pominje činjenica da u Srbiji više miliona brojila nije baždareno na vreme i da se zbog toga mimo zakona meri utošak isporučene struje potrošačima.

Po svemu sudeći baždarenje predstavlja veliki i skup posao, naročito u selima, pa se postavlja pitanje, šta se postiže ugovorima o preuzimanju brojila zbog kojih se „digla prašina“.

Naime, u tom ugovoru se navodi da će vlasnici brojila, odnosno potrošači biti sami odgovorni za njihovu ispravnost, ukoliko ih ne ustupe EPS Distribuciji, iako Zakon o metrologiji u Članu 27 kaže da je za njihovu ispravnost dgovoran proizvođač struje.

Elektroprivreda je nedavno u odgovoru Novoj ekonomiji objasnila da da potrošači koji se odreknu svojih brojila neće imati nikakve troškove ako se nekada budu odlučili da promene snabdevača strujom.

EPS Distribucija saopštila je da u fazi preuzimanja brojila koja je nedavno započeta i zbog koje se pokrenula polemika o tome čija su brojila, planira da preuzme  650 hiljada mernih uređaja na teritoriji cele Srbije.

Kao dopuna ovoj priči od strane stručnjaka za energetiku navodi se i činjenica da izmeštanje električnih brojila na ulicu i njihova zamena predstavljaju načine da se spreči krađa struje i omogući daljinsko očitavanje njenog utroška kod potrošača.

Čedomir Savković

*Tekst dopunjen u 10:51h, 22.01.2021.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. To bilo i 80tih godina tacnije 1984te godine kada sam uveo struju odmah sam morao da pradam sve od bandere do strujomera,ništa novo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.