Vesti iz zemlje

30.08.2016. 12:57

N1

Autor: Nova Ekonomija

‘Građani Srbije vide policiju kao duboko korumpiranu produženu ruku političara’

Građani Srbije doživljavaju policiju kao duboko korumpiranu, politizovanu, okrenutu prevashodno sebi, a ne njima, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istraživačica ovog centra Aurelijka Đan rekla je da rezultati pokazuju da 44 odsto građana Srbije ne veruje u policiju dok 54 odsto njih ističe da ima poverenje u policiju.

„Građani policiji zameraju razne stvari a najviše politizaciju jer veruju da je policija usko povezana s politikom i da je produžena ruka političara. Druga stvar koja se zamera policije je korumpiranost, a treća nepotizam jer građani veruju da se zapošljavanje dešava preko rodbinskih ali i političkih veza“, rekla je Đan.

Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da je istraživanje rađeno ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

Rezultati su pokazali da su ovo zemlje koje su slične, pa i kada je u pitanju odnos prema policiji, kaže ona dodajući da su istraživali i odnos prema policajkama i kako njih građani vide. 

„Policajka je lepa, šarmantna, vaspitana, kulturna a jedna trećina tek smatra i da je sposobna za posao. Zabrinjavajuće da građani, i to je stav 11 odsto ispitanika iz regiona, policijaca definišu kao korumpiranog muškarca“, kaže ona.

Mandić naglašava i da nasuprot tome, građani policajke vide kao poštene i kao osobe koje ne bi uzele pare za posao za koji su već plaćene.

Ističući ključne razlike koje su primećene tokom istraživanja, ona je navela da je na Kosovu i u Albaniji zabeleženo drastično veće poverenje u policiju, da je zabeleženo izrazito nepoverenje u medije u Srbiji i Makedoniji, dok u ostalim zemljama prevladava poverenje, a treća razlika je generalno veće poverenje građana Crne Gore u sve institucije.

Najzanimljiviji podatak iz istraživanja je to što građani regiona – čak 58 odsto njih tvrde da imaju poverenje u policiju dok svaki drugi kaže da smatra da je policija duboko korumpirana.

„60 odsto građana smatra da policija radi u interesu vlade i vladajućih stranaka a tek onda građana. Rad u interesu građana je izuzetak, a ne pravilo. Trećina smatra da je ključ za zapošljavanje u policiji veza, doživljavaju je kao duboko korumpiranu I doboko politizovanu, okrenutu sebi a ne građanima“.

Istraživanje je sprovedeno u aprilu a za potrebe Beogradskog centra za bezbednosnu politiku radio ga je Ipsos i u njemu je učestvovalo 1.000 ispitanika.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.