Vesti iz zemlje

07.12.2015. 10:32

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Gradovi i opštine protiv novog zakona o finansiranju lokalne samouprave

Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji predviđa da opštine dobijaju 50 umesto 80 odsto od poreza na zarade, za gradove i opštine nije prihvatljiv.
Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je saopštila da rešenja predočena u tom nacrtu nisu prihvatljiva jer se, kako navode, predloženim smanjenjem prihoda gradova i opština u iznosu od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i finansiranje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje.
Ministarstvo finansija objavilo je prošle nedelje Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave i time započelo javnu raspravu koja će trajati do 22. decembra, navodi se u saopštenju u kom se dodaje da je SKGO obavestila sve gradove i opštine o predviđenim rešenjima.
Tim rešenjima se „značajno umanjuju lokalni prihodi“ te je stoga SKGO zamolila sve gradove i opštine da joj sugestije i komentare na Nacrt zakona dostave najkasnije do 15. decembra kako bi objedinjene stavove uputila Ministarstvu. 
U saopštenju se podseća da Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave predvidđ da će opštine ubuduće dobijati 50 umesto dosadašnjih 80 odsto od poreza na zarade čime se „značajno smanjuju lokalni, a povećava republički budžet“. 
„Takav predlog predstavlja direktan udar na sve gradove i opštine, a posebno na one koje su u prethodnom periodu uložile značajna sredstva u privlačenje investitora, kupovinom zemljišta i vojne imovine radi formiranja industrijskih zona, izgradnjom dodatne infrastrukture, oslobađanjem investitora plaćanja određenih lokalnih taksi i slično, a sve sa ciljem da se poveća zaposlenost građana“, piše u saopštenju.
SKGO upozorava da gradovi i opštine ni sada nemaju dovoljno novca za finansiranje svih nadležnosti jer, kako navode, godinama unazad država na lokalni nivo prebacuje dodatne obaveze, a predviđenim smanjenjem „ovaj problem će eskalirati“. 
Kako se dodaje, predlog da se dva izvorna prihoda, naknada za životnu sredinu i firmarina, integrišu u porez na imovinu „ne znači ništa drugo do veliko povećanje poreza na imovinu koji plaćaju građani i to kroz povećanje poreske stope i ukidanje amortizacije“. 
Imajući u vidu rast poreza na imovinu u poslednjih nekoliko godina, SKGO smatra da je on dosegao svoj maksimum. Takve izmene znače i „direktno prevaljivanje poreskog tereta sa pravnih na fizička lica što je potpuno neprihvatljivo“.
U saopštenju se navodi i to da SKGO i njeni predstavnici u Radnoj grupi Ministarstva finansija koja je bila formirana za izradu Nacrta zakona, nisu imali uvid u Nacrt zakona niti su dali saglasnost na pomenuti tekst. 
SKGO podseća da je njeno predsedništvo nakon sednice održane 18. novembra pisanim putem obavestilo Ministarstvo finansija da su predlozi koji su razmatrani na Radnoj grupi Ministarstva za SKGO neprihvatljivi i da će usvajanje tih predloga „imati izuzetno negativnih posledica po njihove budžete, ozbiljno ugroziti funkcionisanje lokalnih vlasti i obustaviti započete i planirane aktivnosti gradova i opština“. 
U saopštenju se dodaje da Ministarstvo nije odgovorilo na pomenuti dopis SKGO niti je održan sastanak koji je ona tim povodom zatražila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.