Srbija

26.06.2023. 15:20

RTS

Autor: Nova ekonomija

Gradski urbanista: Počeli radovi na izgradnji EXPO 2027

Foto: Printskrin, Granica prostornog plana, Izveštaj o strateškoj proceni uticaja prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona - II faza na životnu sredinu

Srbija

26.06.2023. 15:20

Radovi na izgradnji izložbenog kompleksa za EXPO 2027 u Surčinu su počeli. Uz nacionalni fudbalski stadion, tu će biti izgrađene sajamske hale, paviljoni, smeštajni kapaciteti, komercijalni objekti, koji moraju da imaju dobru povezanost sa centrom grada i aerodromom, piše piše Radio televizija Srbije (RTS).

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je za RTS da je teren u Surčinu raščićen i da je počela izgradnja infrastrukture.

„Neki deo je već izgrađen, neke pristupne saobraćajnice su već izgrađene, neke su u toku izgradnje, u suštini je to petogodišnji posao“,  rekao je on za RTS.

Prema njegovim rečima, sledi dalje raščišćavanje i nasipanje terena, pošto treba da se podigne nivo na kome će biti izgrađeni objekti.

Gradski urbanista je rekao da će biti izmena u arhitektonskom smislu i da će uzeti u obzir sugestije koje su dobili.

„Mi ćemo sada malo da ulepšavamo arhitekturu, da razrađujemo svaki od pojedinačnih objekata, napomenuću da ih ima sedam, površine između devet i jedanaest hiljada kvadrata je svaki od njih, znači ukupno oko 70.000 kvadrata sajamskog prostora, gde će se i održavati Ekspo“,  rekao je on.

Srbija izabrana za organizatora „EXPO 2027“, a izgradnja kompleksa odavno u planu

Stojčić je rekao da se očekuje oko 100 zemalja koje će imati svoje izložbene prostore u okviru tih objekata.

„Na kraju tog kompleksa će se nalaziti četiri paviljona vezana za samu temu i centralni srpski paviljon koji će naravno obrađivati tu temu“, rekao je Stojčić.

Objasnio je da će se između svih objekata nalaziti veliko šetalište sa kafićima, restoranima, nekim instalacijama koji će se nalaziti u tom spoljnom prostoru i sve to kasnije treba da posluži kao možda najvažniji balkanski sajamski prostor.

Stojčić je napomenuo da je cilj da objekti budu energetski efikasni i održivi i da se koriste i nakon velikog događaja, pošto se dešavalo da takvi kompleksi zamru nakon održavanja izložbe.

Srbija će organizovati specijalizovani EXPO 2027, ali to nije Svetska izložba

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.