Srbija

24.10.2022. 13:22

Agencija za energetiku Republike Srbije

Autor: Nova ekonomija

Grejanje na gas u ovoj sezoni najjeftinija opcija

Foto: Pixabay

Srbija

24.10.2022. 13:22

Najniže troškove ove grejne sezone imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno u proseku 45.500 dinara, objavila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

Grejanje korišćenjem drva u područijima u kojima se ona mogu nabaviti po nižim cenama i pod uslovom da domaćinstva imaju novije peći visoke efikasnosti troškovi će iznositi 63.000 dinara, dok će domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo i imaju peći niže efikasnosti grejanje koštati preko 104.000 dinara.

Prosečna cena troškova za greanje je izračunata na primeru prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na temperaturi od 20 stepeni celzijusa u trajanju od 16 sati dnevno u celom stanu, a korišćene su cene iz prve polovine oktobra.

Nešto niže troškove oko 96.000 dinara će imati domaćinstva koja koriste pelet, ukoliko se on sagoreva u efikasnijim pećima, a troškovi grejanja na ugalj će iznositi između 72 i 78 hiljada dinara.

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione (TEA) peći imaće troškove od oko 64.000 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija dok će dopunjavanje peći korišćenjem skuplje struje, samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto pa će oni iznositi oko 88.000 dinara.

Najveće troškove za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje za čiju nabavku tokom cele sezone, moraju izdvojiti čak 155.800 dinara za električnu energiju, 167.000 dinara za propan butan gas i 188.500 dinara za lož ulje.

U odnosu na prošlu godinu najviše je poskupeo ugalj, čak 58 odsto, zatim ogrevno drvo, 50 odsto, dok je cena peleta porasla za 34 odsto. Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena lož ulja veća za 45 odsto.

Najmanje rast beleži cena prirodnog gasa, svega oko 8 odsto, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.