Vesti iz zemlje

14.05.2024. 16:23

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

GSP objavio tender za nabavku 150 autobusa na gas

Autobusi u Beogradu Foto: Paola Felix Meza

Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) Beograd objavilo je tender za nabavku novih vozila za prevoz putnika. Konkretno, GSP planira da kupi 100 zglobih i 50 solo autobusa na gas, putem finansijskog lizinga na šest godina.

Solo autobusi moraju biti iste marke i istog tipa, a isto važi i za zglobne autobuse.

Vozila ne smeju imati više od 2.000 pređenih kilometara prilikom primopredaje, a rok za podnošenje ponuda je 17. jun.

Po pitanju tempa isporuke, kada se radi o solo autobusiima, 20 treba da bude isporučeno maksimalno 250 dana od dana potpisivanja ugovora, a nakon toga na svakih deset dana planirana je „dostava“ još po deset autobusa.

Rokovi za isporuku 100 zlobnih autobusa su sledeći: deset voziula treba da bude isporučeno maksimalno 120 dana od potpisivanja ugovora, pa 30 komada maksimalno 180 dana od potpisivanja ugovora, još 40 za maksimalno 210 dana, a preostalih 20 na 240 dana od potpisivanja ugovora.

Zglobi autobusi treba da imaju najmaje 36 putničkih sedišta, i kapacitet za najmanje 150 putnika. Solo autobusi treba da raspolažu sa najmanje 29 sedišta i da imaju kapacitet za minimalno 80 putnika

Kako se vidi iz specifikacije za obe vrste vozila, ponuđači moraju da ponude potpuno nove autobuse, odnosno nekorišćene autobuse proizvedene u 2024/25 godini, sa celokupnom novom konstrukcijom i ugrađenim potpuno novim agregatima, sklopovima, podsklopovima, delovima i drugim ugradbenim stavkama.

Kako se vidi iz dokumentacije, vozila treba da budu sa pogonom na komprimovani prirodni gas. 

„Prošle godine, kada nam je stiglo 100 novih autobusa na gas, rekao sam da ćemo sav gradski javni prevoz u što kraćem periodu prebaciti sa dizela i nafte na gas, te da nećemo imati vozila starija od dve-tri godine, i u taj proces smo ušli. Raspisana je nabavka za 150 autobusa, uskoro raspisujemo nabavku za još 150 vozila, najkasnije tokom juna meseca“, rekao je danas predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

Podsetimo, GSP je u septembru 2022. godine zaključio ugovor o javno privatnom partnerstvu sa firmom Bedem Energy Solutions za izgradnju stanica komprimovanog prirodnog gasa. Ugovor je zaključen na 15 godina.

Predmet ovog javno privatnog partnerstva između Grada i firme Bedem Energy Solutions je izgradnja priključnog gasovoda, stanice komprimovanog prirodnog gasa i nabavka i ugradnja opreme za snabdevanje i distribuciju komprimovanog prirodnog gasa u gradu Beogradu, kao i snabdevanje i distribucija ovim gasom vozila GSP-a koja učestvuju u javnom gradskom prevozu putnika i drugih potrošača (ličnih putničkih vozila, taksi vozila, vozila za distribuciju).

Stanica će biti izgrađena unutar saobraćajnog pogona „Karaburma“. Ukupna vrednost tog projekta procenjena je na 23,6 miliona evra, dok je ukupna vrednost investicionog ulganja 3,2 miliona evra.

U setembru 2023. godine N1 je izvestio da je punionica gasa za gradske autobuse na Karaburmi još ne radi, iako je trebalo da bude otvorena u martu 2023.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.